Je lustrační zákon vyčpělý, nebo jsou bývalí estébáci stále vydíratelní Moskvou?

1. říjen 2014

Poslanecká sněmovna odhlasovala, že se lustrační zákon nevztahuje na členy vlády. Pravice protestuje: proč musí úředník státní správy předložit čistou lustraci, zatímco ministrem může být klidně bývalý důstojník StB?

„Věřím v inteligenci českých voličů. Ti by nikdy nikoho takového nezvolili do sněmovny,“ vyjádřil v pořadu Pro a proti svou víru ve voliče poslanec hnutí ANO Martin Komárek.

Ten také předpokládá, že soudný premiér by nikoho takového nejmenoval ministrem „Dlouhodobě si myslím, že lustrační zákon je vyčpělý a nechal bych to na voličích.“

Skutečnost, že současný ministr Andrej Babiš kandidoval a byl voliči zvolen předtím, než soud rozhodl o neoprávněnosti jeho zápisu do svazků StB, považuje Komárek za věc důvěry.


Komárek: „Voliči podobně jako já uvěřili Andreji Babišovi, když do očí říkal, že agentem StB nebyl a že soud vyhraje. To je spíš další argument pro to, aby lustrák nebyl nutnou podmínkou, protože je spousta lidí, kteří byli obviněni neprávem a vyhráli soudy. Spousta svazků byla skartována, a o některých dnes vůbec nevíme, že estébáci byli. Čili ono to celé od počátku bylo cinklé a nespravedlivé. Chápu nutnost lustračního zákona v 90. letech, ale 25 let po revoluci to považuji za naprostý přežitek a nechal bych to na voličích. Ti uvěřili, že je Andrej Babiš slušný člověk, já mu to věřím taky.“

Poslanec ODS Marek Benda sice také voličům věří, ale považuje téma lustračního zákona za aktuální a rizika za konkrétní.


Benda: „Nesouhlasím s kolegou Komárkem, že lustrační zákon není reálný problém dnešní doby. Když vidíme Putinovské Rusko a jeho rozlézavost, a pokud víme, že všechny složky se kopírovaly do Moskvy a i ty skartované tam leží, a nikdo neví, kdo k nim má přístup, kdo ty zapsané lidi může vydírat a úkolovat, tak se domnívám, že to není bitva stará 25 let, ale že to je bitva o realitu a současnost dnešní politiky. Taky si všimněme, že pan Babiš za tři čtvrtě roku krize neřekl k situaci Česká republika-Ukrajina-Rusko ani slovo. Nevím, jaký je důvod: jestli se mu jen nechce mluvit, nebo jestli v to má Agrofert ekonomické zájmy, nebo jsou ještě jiné důvody.“

Opakovaně se ukázalo, že jsou osoby, které jsou schopny o sobě navyprávět voličům něco úplně jiného, než je realita a praxe, tvrdí Benda.

Podle něj se lustrační zákon nikdy nevztahoval na poslaneckou sněmovnu a senát. „Vztahoval se vždy na jmenované orgány, tedy vládu. A když si Babiš vybere některého ze svých kamarádů a přinese ho jako člena vlády, tak jmenován být může, aniž by jakýmkoli volebním testem prošel.“

„Vyjmout ministry a vedoucí představitele orgánů státní správy z působnosti lustračního zákona je nápad velmi nebezpečný, protože může nahrávat lidem, kteří to vůbec s Českou republikou nemusí myslet dobře. Jde o konkrétní riziko,“ varoval poslanec Marek Benda.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio