Je to spíš pátá vlna privatizace, popisuje praktiky insolvenční mafie v Česku podnikatel Juříček

5. leden 2015

Zločiny takzvané insolvenční mafie stojí podle podnikatelů miliardy korun a připravují o práci tisíce lidí.

Návrh na změny v insolvenčním zákoně dopracovávala skupina zaštítěná ministrem financí Andrejem Babišem ještě v poslední dny uplynulého roku, a po Novém roce s nimi plánuje předstoupit před parlamentní kluby.

Součástí návrhu je omezení mandátu soudců na deset let a zavedení jejich hmotné zodpovědnosti. Zástupci justice považují návrh za nebezpečný zásah do nezávislosti soudů v České republice.

„Shodneme se v záměru: obnovení právní jistoty je i naším cílem, neshodneme se ale ve způsobech, kterými toho dosáhnout,“ popsala svůj postoj k navrhovaným změnám prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová.

Ta vítá návrhy na změnu insolvenčního zákona, ale má velké výhrady k návrhům změny zákona o soudech a soudcích i k navrhovaným změnám ústavy.

Podle ní je chybné, že podnět ke změně vychází z nespokojenosti s insolvenčními řízeními. „Insolvenčních soudců je opravdu jen zlomek, z počtu 3000 soudců je to necelá stovka.“

„Jedná se o vyvozování důsledků, které se mají týkat celé skupiny soudců. Navrhované změny neprosto nekonvalidují s naším právním systémem,“ tvrdí Zemanová.


Zemanová: „Jestliže je podezření, že soudce podléhá nějakým tlakům, a není nestranný a nezaujatý, máme zde systém kárného řízení, který je nastaven a funguje. Je pro mě zvláštní, že kromě jednoho řízení z podnětu pana Juříčka proti insolvenčnímu soudci žádná jiná z těchto důvodů zahájena nebyla. Pokud jsou tyto informace podložené a existují instituty, kterými to lze napravit, proč nejsou využívány?“

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy a podnikatel, který je podle vlastních slov sám obětí insolvenční mafie, Pavel Juříček vidí příčinu problému v celkovém nastavení justice.


Juříček: „Paní prezidentka nemá úplné informace: kárná řízení existují, byla jich podána celá řada na ministerstvo spravedlnosti, ale ministerstvo, protože je součástí takového našeho justičního mraku, slušně řečeno, tato kárná řízení se soudci většinou nevyhlašuje a když, tak skončí nakonec v neutrálu: soudci dostanou trest v podobě nižšího platu nebo je kárné řízení zastaveno.“

„Jedná se nám o obnovení právní jistoty v České republice,“ vysvětlil Juříček, který je hlavním iniciátorem změn, které skupina připravuje.

Podobných případů je v Česku dostatek, dodává. „Stal jsem se jakýmsi ombudsmanem podnikatelů: máme asi 80 příběhů, které prošly drtivě stejným procesem.“

„Ten je jednoduchý a má dvě varianty: buď vás někdo vytuneluje, podá na vás šikanózní pohledávky, které nemáte v účetnictví, a insolvenční soudci tyto pohledávky většinou uznají, naopak neuznají seriózní věřitele, a pak řídí celý proces podle svého,“ popsal průběh insolvenčního řízení Juříček.

Celá praxe vrhá špatné světlo na Českou republiku i v zahraničí. „Svět se na nás dívá dost podezřele,“ tvrdí podnikatel.

„To, jak dnes insolvenční řízení probíhá, z něj dělá spíš pátou vlnu privatizace, protože soudci a správci si přivlastňují majetky, a proces šikanózních pohledávek jim vyhovuje,“ popsal svou vizi současného justičního systému Pavel Juříček.

autoři: tpa , oci
Spustit audio