Jediná spalovna u Mělníka je z hlediska investic nejvýhodnější, ujišťuje hejtman

12. duben 2016

Několik miliard má stát investice do obří spalovny směsného odpadu, kterou chce poblíž své elektrárny u Mělníka postavit polostátní firma ČEZ za podpory vedení Středočeského kraje.

Proti jsou ekologické organizace i některé středočeské obce, které projekt považují za zbytečný a škodlivý. Poplatky za odpad by tak jejich obyvatelům mohly vzrůst až několikanásobně.

„V kraji zařízení na tepelnou likvidaci potřebovat budeme, ne ale v tomto rozsahu,“ uvedl v pořadu Pro a proti starosta městečka Úvaly Petr Borecký z hnutí Otevřené Úvaly.

Podle něj region nepotřebuje centralizované řešení v podobě spalovny, jejíž kapacita se rovná roční produkci směsného komunálního odpadu ze Středočeského kraje.

Starosta ale nemůže souhlasit s rétorikou ekologů, že vzniká 17 skládek. „To je matení pojmů. Má vzniknout 17 překladišť, tedy míst, kam se naveze odpad z daného uzlu, a ten se potom následně odtransportuje do spalovny v Mělníku.“

Borecký je přesvědčen, že problém tohoto plánu odpadového hospodářství je hlavně v tom, že monopolizuje finálního zpracovatele odpadu, tedy spalovnu v Mělníku provozovanou společností ČEZ.

„Například náklady na rozšíření kapacit malešické spalovny o 250 tisíc tun odpadu ročně jsou podstatně nižší. To je jen příklad, že alternativní řešení existují,“ upozornil starosta.


Borecký: „Buduje se poměrně drahý systém, kdy musíte zřídit systém překládacích míst, náklad na vybudování jednoho je přibližně 35 milionů korun. To je celkem 600 milionů korun, které budou muset obce na toto vydat.“

Hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD) potvrdil, že Středočeský kraj toto zařízení potřebuje.


Petera: „Jedna velká spalovna je ekonomicky nejvýhodnější. Z hlediska investicí určitě. Fluidní kotel by byl investicí ČEZu, příjmová místa obcí by byla pod dotací Evropské unie, takže na těch 600 milionů by byla 80% dotace. Logistika je navíc nastavena na převoz ne auty, ale po železnici.“

„Po roce 2024 nám nebude dovoleno skládkovat, a my se na to musíme nějak připravit.“

Proč právě Mělník? „Ekonomicky vychází nejlépe,“ tvrdí hejtman. „Je tam využití tepla pro Prahu, a to už je vybudováno.“

„Nejde ale jen o spalovnu, ale i o příjmová místa, kterých má být na území Středočeského kraje kolem deseti, v nichž by se odpad třídil, lisoval a ve formě briket převážel do Mělníka,“ připomněl Petera.

Výhoda Mělníka je i v tom, že je tam vybudována vlečka. „Odpad se dá také vozit lodí, zatímco do zmíněných Malešic se všechen odpad sváží auty.“

„V Malešicích není připravená vlečka, takže se všechno přiváží kukavozy, často tam ani nejde projet osobním vozem,“ reagoval na alternativní návrh oponenta Miloš Petera.

autoři: luv , oci
Spustit audio