Joch: Trenky na Hradě především ukázaly, že prezident je slabě chráněn

9. říjen 2015

Performeři ze skupiny Ztohoven způsobili podle dnešního oznámení policie škodu bezmála 90 tisíc korun tím, když před třemi týdny vylezli na Pražský hrad a vyvěsili na něm obří červené trenky. Ty několik hodin visely na místě, kde obvykle vídáme vlajku prezidenta republiky se slovy Pravda vítězí.

Jsou členové skupiny výtržníci, z čeho je podezírá policie a blbečci, jak oznámil prezident? Znamená to fašizaci pražské kavárny, jak prohlásil mluvčí Miloše Zemana? Nebo je tato akce normální součástí demokracie, jak si myslí ministr obrany?

„Na osobu prezidenta může mít člověk názor jaký chce, ale tady šlo o symbol České republiky,“ uvedl v pořadu Pro a proti místopředseda Senátu za ČSSD Zdeněk Škromach.

Podle něj byla celá akce umělecké skupiny Ztohoven výsměchem všem občanům této země.

„Miloš Zeman je svébytný a svérázný prezident, a můžou být rozporuplné názory na to, co prezident má dělat nebo nemá,“ připustil názorovou pluralitu Škromach.

Podobné umělecké počiny ale senátor neuznává. „Jsou umělci, kteří zaujmou svým dílem, a pak jsou umělci, kteří na sebe upozorňují takovýmito extrémismy.“

„Tendence vyhrocování napětí ve společnosti zde existuje, a činnost této skupiny v určitých fázích přerůstá až ke kriminální činnosti,“ zhodnotil umělecký étos Ztohoven politik.


Škromach: „To nebylo vtipné, připadalo mi to trapné. Když se podíváme na uměleckou tvrobu této skupiny, tak je to většinou víceméně určitá provokace, možná až anarchismus, který v historii často vedl od různých vtípků až po házení bomb.“

Ředitel Občanského institutu Roman Joch připomněl, že je nutné rozlišovat mezi osobou, kterou můžeme opovrhovat, a úřadem, ke kterému bychom měli mít úctu.


Joch: „Ovčáčkovo tvrzení je absurdní. Nejedná se o žádnou fašizaci. Byla to recese, byl to vtip, ale špatný vtip, protože místo toho, aby si udělal legraci z osoby prezidenta, který se chová nedůstojně, udělal si vtip z úřadu prezidenta, a ten je společný pro nás všechny občany.“

„Ona standarta symbolizuje prezidentský úřad České republiky, tedy prezidentů všech současných, minulých i příštích, ne jen konkrétní osobu Miloše Zemana,“ dodal.

Joch ale tvrdí, že stejně neuctivě se vůči symbolům prezidentského úřadu chová samotný Zeman.

„Co jiného než neúcta je, že z Číny se nevrací prezidentským letadlem, ale soukromým? Zde se Zeman zachoval se stejně jako Ztohoven,“ vysvětlil ředitel.

Ten považuje výroky prezidentova mluvčího za přehnané. „Pan Ovčáček se chová jako Ovčáček, to znamená, že přehání, když mluví o tom, že se fašizuje pražská kavárna.“

Něco ale kauza trenek přeci jen o české hlavě státu vypověděla, soudí Joch.

„Trenky vyzradily tajemství, že prezident je slabě chráněn. Představte si, že by to nebyli recesisté, ale skuteční teroristé,“ shrnul ředitel Občanského institutu.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio