K porodu přistupujme s velkou pokorou, říká Bohuslav Svoboda

5. září 2014

Mají mít ženy svobodu rozhodnout se, jestli porodí dítě doma nebo v porodnici?

Porodník a poslanec Bohuslav Svoboda oznámil, že do konce roku předloží v Poslanecké sněmovně návrh, který by mohl znamenat konec domácích porodů v Česku. Otevírá se cesta k budování porodních domů nebo budeme mít černý trh s domácími porody?

„Jsme povinni trvat na tom, že v případě komplikace porodu bude možné to řešit. To je princip věci. Ten, kdo porod dozoruje, je za něj zodpovědný,“ uvedl Bohuslav Svoboda v pořadu Pro a proti.


Svoboda: „ Narození dítěte je zázrak. Když držíte ten mrtvý hadříček, je to něco tak strašného, že uděláte cokoliv, aby se toto riziko minimalizovalo.“

Narození dítěte vnímá jako rizikovou věc, pro dítě i pro matku. Není možné zajistit, aby se každé dítě narodilo zdravé. „Domácí porody jsou nebezpečné. Ve vteřině se může změnit hladký průběh v závažnou komplikaci. Ta může vést k úmrtí dítěte nebo rodičky. K porodu přistupujme s velkou pokorou.“

Advokát Richard Hořejší, který sepisoval za českou rodičku žalobu k Evropskému soudu, považuje připravovaný legislativní návrh za zákaz domácích porodů.


Hořejší: „Ne stát, ale rodič zná nejlépe zájmy svého dítěte. On je za dítě právně, civilně i trestně odpovědný.“

„Dnešní situace je na domácí porod připravená. Ale blokuje ji seznam materiálně-technického vybavení pro porody mimo zdravotnická zařízení. Porodní asistentka si musí na kolečkách táhnout celou porodnici.“ To znemožňuje legální péči mimo porodnice. Nový zákon by dnešní složitou situaci ještě komplikoval.

Stát by měl definovat podmínky, ve kterých může být porod proveden, míní lékař. „Porodní dům je jedno z možných řešení.“ Domácí porod je raritní. Z 2000 porodních asistentek v Česku jen 20 asistuje u porodu doma.

Tvrzení, že porodnice jsou nepřátelské vůči ženám, odmítá. „Místo abychom uvažovali o zlepšení porodnické péče, se ji snažíme obejít. Řešíme následek, ne příčinu. S mojí zkušeností čtyř tisíc porodů bych odvahu rodit doma neměl.“

Podle Richarda Hořejšího je riziko domácího porodu srovnatelné s porodem ve zdravotnickém zařízení. Mezinárodní studie posledních šesti let nezaznamenaly rozdíly úmrtnosti porodů doma a v porodnici.

„Domácí porod není intervenční. Chybí v něm veškeré prvky organizovaného násilí, běžné v porodnicích.“ Vztah mezi rodičkou a lékařem vnímá advokát jako nerovný. „Nad ní stojí expert, který ji kontroluje a pomáhá. To je špatně.“

autoři: Renata Kalenská , sch
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.