Kastrace je mrzačení a o dobrovolnosti pochybuji, říká John Bok

20. červenec 2016

Vláda schválila snížení věkové hranice pro chirurgickou kastraci, a to z 25 na 21 let. Proti tomuto rozhodnutí protestuje například ombudsmanka Anna Šabatová. Je takový zákrok neetický? Vadí nevratnost zákroku, i když se provádí pouze na žádost pacienta, nebo je důležité především to, že se sníží počet sexuálních útoků?

„Musíme si uvědomit jednu věc: jenom asi 1 z 10 pachatelů sexuálního zneužití dítěte je skutečně pedofil. U těchto pedofilů neexistuje účinnější ochrana před budoucí recidivou, a tedy ochrana jejich potenciálních obětí, než je léčba. My víme, že český model léčby je velmi účinný, zrecidivuje po něm 17 % absolventů této ústavní léčby, na rozdíl od 80 %, kteří recidivují bez této léčby,“ říká sexuolog Petr Weiss. Dodává, že o kastraci mohou žádat pouze ti, kteří v minulosti absolvovali neúspěšně jiný druh léčby.

Předseda spolku Šalamoun a bývalý člen Výboru proti mučení a jinému nelidskému, krutému a ponižujícímu zacházení při Radě vlády ČR pro lidská práva John Bok má jinou zkušenost. „Když jsme byli v Havlíčkově Brodě, protože jsme se o tyto věci ve Výboru zajímali, tak na ty pacienty, kteří se na nás obraceli a kteří byli jinak v dobrém prostředí, zacházeli s nimi slušně, tak na ně byl nátlak. Ne že to bylo dobrovolné,“ říká Bok.

Dobrovolnost či nedobrovolnost kastrace


Z hlediska recidivy neznáme účinnější metodu preventivního charakteru, než je právě chirurgická dezaktivace pohlavních žláz. PETR WEISS


Nejsem odborník, ale vycházím z podstaty, že je to lidská bytost, která, ať už je deformovaná kdoví čím, má před sebou život. A tento zákrok je jako trest smrti, protože je nezvratný. JOHN BOK

Petr Weiss představil výzkum, který s kolegy provedl na 50 pacientech, kteří absolvovali kastraci. Podle něho by ji 60 % pacientů podstoupilo znovu a 88 % pacientů je spokojených s následky. Uvedl dále, že Radou Evropy byla vytýkána nedostatečná informovanost pacientů, ale 86 % zkoumaných pacientů vypovědělo, že byli správně a dostatečně poučeni o následcích zákroku.

John Bok ale o dobrovolnosti podstoupení zákroku pochybuje. „Zásadně mně vadí, když je ignorováno to, že ten člověk má před sebou život, zvlášť když teď snížili tu hranici. Jestli to chtějí udělat dobrovolně, na to přece nepotřebují žádný zákon,“ říká Bok a dodává, že lékaři by podle něho neměli mrzačit - kastraci totiž považuje za mrzačení.

Malé množství zákroků

„V posledních 3 letech platí nový zákon, který byl teď novelizován, a za ty poslední 3 roky naše komise, která schvaluje žádosti o kastraci, dostala 2 žádosti o kastraci a schválila jednu. Takže v posledních 3 letech byla v České republice provedena jedna kastrace pedofila, který byl 3× v minulosti ústavně léčen a 4× byl ve výkonu trestu,“ nabízí Petr Weiss další čísla.

John Bok v diskusi poukázal i na nedostatečné využívání detenčních zařízení. „Máme 2 detenční zařízení, která jsou skoro prázdná. – Soudci posílají narušené lidi i do vězení. Ono to je drsné, protože detenční zařízení je vlastně jako léčebna, jsou tam odborníci, ale co je důležitá věc: o tom, zda bude jejich trest ukončen, rozhodují lékaři, což je dobře,“ vysvětluje Bok.

Když deviant znásilní a zavraždí dítě, je na místě otázka, zda je kastrace etické řešení? Bylo by řešením zavírat devianty na doživotí do specializovaných zařízení? Poslechněte si celý rozhovor s Johnem Bokem a Petrem Weissem.

autoři: Renata Kalenská , jpr
Spustit audio