Kavan vs. Pavlát: Je antiizraelismus novým antisemitismem?

11. duben 2016

V zemích západní Evropy se množí antisemitské útoky vůči židům, včetně těch na základních a středních školách. Dochází už i k fyzickému násilí a vraždám. Odborníci očekávají, že se situace bude ještě zhoršovat.

Vina se přičítá hlavně arabským imigrantům, ale na obecných protiizraelských postojích se podle některých hlasů podílí také levicový antisemitismus, resp. antiizraelismus politických a intelektuálních elit.

Izrael je dlouhodobě kritizován jednak zeměmi Evropské unie, ale především Organizací spojených národů, která jen loni přijala 22 protiizraelských rezolucí.

„Musím odmítnout, že antisemitismus v západní Evropě posiluje, v tomto smyslu tam žádný antisemitismus není,“ uvedl v pořadu Pro a proti bývalý předseda Valného shromáždění OSN a exministr zahraničí Jan Kavan.

Co ale můžeme vidět, je antiizraelismus, dodal bývalý politik.

„Kritika politiky státu Izrael je společná jak politice EU, tak OSN, a tyto tendence jsou stoupající. Není ale možné je směšovat s antisemitismem,“ upozornil Kavan.

Podle něj rozhodně nejde ani o zpochybňování práva státu Izrael na jeho existenci.


Kavan: „Nevylučuji, že kritika Izraele může hraničit s antisemitismem... Ostře ale odmítán, že by politika EU a OSN mohla být motivována antisemitismem. Tato politika je motivována odmítáním okupace a budování ilegálních osad.“

Ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát je přesvědčen, že extrémnější křídlo evropské levice jednoznačně sleduje linii, kterou vytyčily komunistické státy svým antisionismem.


Pavlát: „Kritika Izraele je legitimní jako každá jiná, antisemitismem není, ale může jím být. Já hovořím o těch případech, kdy jím může být, ale pan Kavan automaticky vyloučil, že by kritika Izraele antisemitská být mohla.“

„Jsou to ona známá tři D: dvojí standard, delegitimizace Izraele a démonizace Izraele,“ připomněl ředitel. „A tyto projevy můžete nalézt u řady představitelů evropských zemí,“ dodal.

To, že Jan Kavan nepřipouští souvislost mezi anitiizraelismem a antisemitismem je podivuhodné, podivil se ředitel.


„Jeremy Corbyn z britské Labour party čelí problémům, protože dva členové byli vyloučení pro antisemitské výroky a podobně,“ doložil přítomnost protižidovských tendence v současné evropské levici Leo Pavlát.

autoři: luv , oci
Spustit audio