Kmoníček vysvětluje, s kým vlastně jednala čínská velvyslankyně na Hradě: „Asi s prezidentem, ale o tom bych věděl.“

20. říjen 2016

Na pět desítek českých zákonodárců se v Senátu sešlo s dalajlámou a odsoudilo distanc čtyř nejvyšších ústavních činitelů od tiberského duchovního vůdce. Kdo z nich jde proti zájmům občanů České republiky?

V pořadu Pro a proti diskutují šéf zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček a bývalý ředitel politického odboru prezidentské kanceláře Václava Havla Pavel Fischer.

„Poprvé, kdy to byl skutečně dlouhý a substantivní rozhovor na Pražském hradě, to bylo zhruba před deseti dny. Jsem vám na hodinu a na minutu schopen to ve svém programu dohledat,“ říká Kmoníček pro Český rozhlas Plus v Pro a proti.


Kde se pohybovala paní velvyslankyně v úterý, to já nevím. Já ručím za sebe. Předpokládám, že kdyby šla na Pražský hrad, tak by šla za mnou. Měl jsem s ní dva rozhovory, ani jeden z nich nebyl v souvislosti s tímto prohlášením, ani jeden z nich není krátce před tímto prohlášením. Slovo krátce jsem nikdy neřekl a mediální pokrytí toho, že tam dodám to slovíčko krátce, otevírá okamžitě konstrukci, kterou oprávněně všichni kritizují. Hynek Kmoníček

„Podruhé, to bylo na recepci jihokorejského velvyslance v pondělí ve starém Hiltonu, kdy při loučení korejského velvyslance se paní čínská velvyslankyně dotázala, v jakém formátu bude ona schůzka. Protože oběma stranám bylo jasné, že za a) schůzka bude a za b) že to bude klasický rituální tanec, pokud ji pan ministr udělá tak, jako ji dělají všichni na světě, nebo za c) to bude nestandardní tanec, a to když to, co udělat chce a může, to nikdo nezpochybňuje – tak udělá diplomatickým způsobem tak nešťastným, že to vzbudí nestandardní kroky a nestandardní reakce."

S kým tedy mohla v úterý čínská velvyslankyně na Pražském hradě jednat? „Asi s prezidentem, ale o tom bych asi taky věděl, ale já o tom teda nevím.“

Druhým hostem je bývalý diplomat Pavel Fischer se pozastavuje nad vztahem Hradu a dalajlámy. „Podívejte se, co se dělo na Hradě. Dalajláma přijel a měl svolanou malou akci na Hradčanském náměstí, kterou nepovolila Správa Pražského hradu. Na stejném místě předtím vystupoval pan Konvička s názory, které rozhodně stojí za pozornost z hlediska ústavy a práva v naší zemi. Jak je možné, že jeden tam může a druhý tam nemůže?"

Hynek Kmoníček kritizuje především formu setkání ministra kultury. „Dodnes mi nikdo nevysvětlil, proč to musel udělat způsobem, jakým to udělal, aby nám zaručil týden debat o bezpodstatném problému, který nás zdržuje od problémů podstatných. Měl to udělat ve standardním tanci sehraném s čínskou stranou. Potkat se s dalajlámou mimo svou kancelář, mimo ministerstvo, mimo svou pracovní dobu."

Pavel Fischer kritizuje vzrůstající vliv Číny ve střední Evropě. „Minulý týden v Budapešti zaznělo z úst pana Orbána: Co je dobré pro Čínu a střední Evropu, je dobré pro EU. Čína tady vytváří jakousi pátou kolonu politiků střední Evropy," říká Pavel Fischer.

Poslechněte si po kliknutí celý pořad Pro a proti.

autor: bar
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.