Komunista Černý: Zrušme NATO. Analytik Janda: Naši jedinou mezinárodní ochranu?

28. listopad 2014

Polsko posiluje svou armádu a zvyšuje rozpočet na obranu. Měla by si Česká republika vzít ze svého souseda příklad, a změnit kvůli dění na Ukrajině svou bezpečnostní politiku?

„Bezpečnostních hrozeb je ve světě daleko víc, a zrovna přeceňovat tu ukrajinskou nepovažuji za rozumné,“ uvedl v pořadu Pro a proti poslanec a stínový ministr obrany za KSČM Alexander Černý.

Poslanec za mnohem větší ohrožení považuje Severoatlantickou alianci, a proto je zastáncem jejího zrušení. „Nebude-li na NATO, nebude třeba zajišťovat bezpečnost, protože v tuto chvíli i bohužel NATO patří mezi jednu z hrozeb, která zhoršuje napětí všude ve světě,“ objasnil Černý.

Že by Rusko znamenalo bezpečnostní riziko pro Českou republiku Černý odmítá: „Musím odmítnout tezi, že Rusko je agresorem, který má zájem obsadit Českou republiku, Slovensko nebo Polsko. Považuji to za absolutní nesmysl, je to absurdní a vůbec to nesouvisí ani s Ukrajinou, ani s Krymem.“


Černý: „Že bychom chtěli vystoupit z NATO dnes je nesmysl, je to naprosto nereálné, a nic takového jsme nikdy jako strana neřekli. Je ale pravda, že trváme na tom, že by pro Evropu i svět velice přínosné, aby tak jako byla zrušena Varšavská smlouva, se podařilo totéž se Severoatlantickou aliancí.

Analytik Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty vyjádřil své znepokojení nad myšlenkou poslance Černého o prospěšnosti zrušení NATO.


Janda: „Upřímně doufám, že Alexander Černý nikdy nebude ministrem obrany, protože pokud by si přál, aby se Severoatlantická aliance rozpustila, tak budu doufat, ať se to nestane, protože jinou mezinárodní ochranu jako země nemáme.“

„Kdo by zajišťoval mezinárodní bezpečnost České republiky a nejen jí, ale i všech malých a středních zemí, jako jsou baltské státy, které jednoznačně říkají, že jediným bezpečnostním garantem je pro ně NATO a americká armáda?“ ptal se analytik.

Ten obavy nejen Polska, které zvýšilo své výdaje na armádu, chápe: „Vidí, jak vypadá ruská agrese na Ukrajině, a jak vypadala na Krymu, a toho se obávají.“

Severoatlantickou alianci nebo USA jako hrozbu Janda nevnímá. Připomněl naopak snahu prezidenta Obamy vylepšit vztahy s Ruskem a najít konsensus ve věci sporného bodu, kterým NATO ve vzájemných vztazích mezi oběma velmocemi je.

Podle něj Obama po svém nástupu do úřadu udělal restart vztahů s Ruskem. „Otevřel mu dveře, chtěl s ním jednat, snažil se o to, stejně to udělala Evropská unie.“

„Bylo mnoho platforem od pracovní úrovně až po nejvyšší mezistátní, kde se všichni snažili Rusko vzít na Západ, vést s ním dialog, a vysvětlovat mu, co všechno Západ nabízí, například Ukrajině, pokud to ona sama chce, což ona chtěla,“ připomněl snahy amerického prezidenta analytik Jakub Janda.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio