Kontrola v GIBS byla účelová. Ředitel Murín by měl dokončit mandát, říká poslanec Žáček (ODS)

7. březen 2018

Po veřejných protestech rezignoval předseda sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Zdeněk Ondráček, spor se ale nadále vede o místo ředitele GIBS Michala Murína. Předseda vlády v demisi Andrej Babiš z hnutí ANO má prý totiž vážné pochybnosti o jeho morální a profesní integritě, Murín ale všechna obvinění odmítá a odstoupit z funkce nehodlá.

Je ale správné, že na Murínův odchod tlačí premiér v demisi? „Pokud útvar neplní své poslání, jak by podle zákona měl, tak je to v pořádku. Není možné čekat na nějakou optimální dobu,“ říká poslankyně ANO Helena Válková.

Babiš ovšem svá obvinění nekonkretizoval. Dokument, který u něho zavdává vážné pochybnosti o současném řediteli, prý nelze zveřejnit. „Je třeba to vidět v souvislostech. Jako na ministryni spravedlnosti se na mě hned po mém nástupu začali obracet lidé s tím, jak GIBS nefunguje, kdy policisté vyšetřují policisty a existují tam lobbistické a protekční vztahy,“ uvádí.


Nejvyšší kontrolní úřad dosud nikdy GIBS nekontroloval. Vůbec nevíme, jak se tam hospodaří, a pokud existuje podezření z neúčelného vynakládání prostředků, tak je to jeho povinnost.Helena Válková

„Po ministerstvu financí by měl nastoupit Nejvyšší kontrolní úřad a provést komplexní audit, zda byly prostředky vynaloženy na ten účel, na který byly poskytnuty. Kolem toho se rojí různé pochybnosti, ale nejsem o nich informována natolik, abych posuzovala, zda jsou důvodné,“ připouští Válková, instituci to prý ale přesto zpochybňuje.

GIBS vznikl v roce 2010 jako instituce, která měla být personálně, hospodářsky a organizačně zcela nezávislá. Výsledek je ale podle Válkové takový, že se této instituci nepodařilo získat potřebnou autoritu a státní zástupci jí nesvěřují důležité případy.

„Michal Murín má pětiletý mandát a domnívám se, že by měl zůstat ve funkci po celou dobu, aby nedošlo ke znejistění celé instituce a potažmo i policie,“ zdůrazňuje poslanec Pavel Žáček z ODS. Zda GIBS plní své úkoly, by podle něj měla vyhodnotit sněmovní komise, která nyní bude hledat nového předsedu.

Připomíná také, že zákon stanovuje okolnosti, za kterých může dojít k odvolání ředitele inspekce. „Pokud by například porušil zákon, tak předseda vlády nejspíš musí jednat bezodkladně. Ale taková situace evidentně nenastala, je to vůle a jednostranný pohled pana premiéra,“ dodává.


Kontrola ministerstva financí nebyla řádně poslána vládou, ale na základě dopisu pana premiéra. To je nepřijatelné.Pavel Žáček

Žáček navíc vidí účelovost v kontrole ministerstva financí, která přišla den poté, co Murín odmítl odstoupit po nevybíravém tlaku premiéra. „V úřadech, ve kterých jsem působil, jsem zažil několik podobně účelových kontrol, takže si to dokáži představit,“ upozorňuje Žáček, také bývalý ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů.

Na čtvrtečním jednání sněmovního bezpečnostního výboru se Žáček chce Murína zeptat, jaké dokumenty kontroloři ministerstva financí požadovali, zda se například nemohly týkat živých kauz. „Byli posláni na naprostou neznámou půdu jednoho z nejvyšších útvarů policie a mě by velmi zajímalo, co tam dělali. Taková kontrola se připravuje týdny, ne-li měsíce, pokud ale přišla ze dne na den, tak se nemohli řádně připravit,“ uzavírá.

autoři: ves , ert
Spustit audio