Krajský model veřejné správy se nezdařil, hodnotí po 15 letech Přemysl Sobotka

27. listopad 2015

Před patnácti lety se konaly první svobodné krajské volby. Jak se kraje osvědčily? Je to pro náš stát jen zbytečná byrokratická zátěž? Měly by se kraje zrušit, a bylo by po ptákách, jak prohlásil Andrej Babiš? A jak existenci krajů hájí jejich zastánci?

„Regionální správa se osvědčila,“ uvedl v pořadu Pro a proti hejtman Jihomoravského kraje a předseda Asociace krajů České republiky Michal Hašek (ČSSD)

Babišově návrhu na zrušení krajů hejtman „rozumí.“ „Rozumím tomu, že by Babiš rád řídil Česko stejně jako svůj Agrofert z čapího hnízda, ale věřím, že demokratická tradice České republiky je založena mimo jiné na samosprávě, a regionální samospráva je dnes už osvědčeným prvkem.“

„Měli bychom se spíše bavit o tom, jak zkvalitnit regionální samosprávu,“ vyzval Hašek.

Ten je pro zpřesňování rozhodovací pravomoci krajů i jasně definovaném podílu krajů na daních. Žádá také menší závislost „na libovůli jakékoli vlády.“

„Zřízením krajů se veřejná správa přiblížila občanům, diskutujme nakolik ideálně. Ta reforma je podle mě nedokončená, a určitě je co vylepšovat,“ uznal Michal Hašek.


Hašek: „Je dobře, že o opravách krajských silnic, o tom, jak bude vypadat síť krajských nemocnic, kde se opraví domov důchodců, a jestli se přidá hasičům, se rozhoduje v regionech, a nikoli na centrálních ministerstvech v Praze.“

První místopředseda Senátu za ODS Přemysl Sobotka tvrdí, že model veřejné správy se nezdařil a rozhodně je co napravovat. „Je potřeba provázat státní správu a samosprávu,“ upřesnil.


Sobotka: „Vy hejtmani jste sice šťastní, že máte na starosti silnice 2. a 3. třídy, ale stejně stojíte u ministerstva a žádáte peníze. Máte na starosti střední školství, zdravotnictví, i tady je to komplikované, a na mnoha krajích není strategie. Tady si myslím, že kraje selhávají.“

„Je smůla, že 14 krajů je nerovnoměrných, některé jsou velké, a ty menší někdy nejsou to pravé ořechové, i když čím menší kraj, tím bližší vztah k občanům,“ vysvětlil politik.

Ten je nakloněn krajům menším. „Bylo by to výhodnější. Osobně také myslím, že krajů mělo být daleko více.“

Podle něj by to dominantně měla být samospráva, která vládne kraji.

Rozhodovací kompetence krajů nepovažuje politik za tak velký přínos jako hejtman Hašek.

„Byl to trošku danajský dar, který kraje dostaly, a myslím, že občané nerozlišují, co je státní, krajská nebo městská silnice. Oni prostě chtějí pořádnou silnici,“ připomněl myšlení občanů Přemysl Sobotka.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio