Kvůli jedné větě hrozí, že se na svobodu dostanou korupčníci, varuje reportér Spurný

21. prosinec 2016

Kauza českého hejtmana Davida Ratha zaznamenala tento týden překvapivý obrat. Pražský vrchní soud rozhodl, že použití odposlechů, z nichž vycházela obžaloba, bylo údajně nezákonné. Je na čase obecně změnit přístup k policejním odposlechům?

„Požadavky Nejvyššího soudu na rozhodnutí o nařízení odposlechu nejsou jen formální záležitostí,“ uvedl v pořadu Pro a proti advokát a spolupracovník zpravodajského webu Hlídací pes Aleš Rozehnal.

Podle něj zákon i soud vždy žádají, aby byly vylíčeny konkrétní skutkové okolnosti, které vyžadují provedení odposlechu, a byl uveden jeho účel. „A tam skutečně tyto bazální náležitosti chybí.“


Nespravedlivý proces, který je založen na protiprávně získaných důkazech, nemůže vést ke spravedlivému trestu a rozhodnutí o vině… Uvědomme si, jaký je sledování nebo odposlech obrovský zásah do soukromí člověka. Já bych požadavek zákona naopak neoznačil za formální, ale za minimalistický. Aleš Rozehnal

„Považuji za základní to, že u některých rozhodnutích o nařízení odposlechů chybí úplně to nejzákladnější: skutkové okolnosti a účel odposlechů, tedy proč byly nařízeny,“ soudí advokát.

Ten připomněl, že je „velmi iluzorní“ domnívat se, že nezákonně získané důkazy povedou k zákonnému a spravedlivému procesu, a tedy ke spravedlivému rozhodnutí o trestu a vině.

Reportér týdeníku Respekt Jaroslav Spurný se obává, že klíčem v naprosto zásadní kauze uplácení v politice, která řeší problém, který „devastoval a devastuje tuto zemi“, bude nakonec formální záležitost.


Jsme v právním prostředí a podstatně větší závadou pro toto prostředí je nejen těmito odposlechy jasně prokázaná vina těch lidí, kteří ve středních Čechách brali úplatky a manipulovali s veřejnými zakázkami. Jaroslav Spurný

„Jsem za to, aby se dodržoval zákon a předpisy, ale aby zde nebyl velmi formální přístup, který vlastně znemožní odsouzení této kauzy,“ žádá novinář.

Ten připomněl, že to, jestli je stíhání Davida Ratha a ostatních zákonné, prověřovalo mnoho soudců, a nikdo z nich chybu týkající se odposlechů nenašel.

Spurný se obává důsledků, které toto nové zjištění může mít. „Situace je nečitelná ale víme jen jedno: že kvůli jedné větě hrozí, že skutečně najdou cestu ven na svobodu lidé, kteří se podíleli na korupci.“

„A také dobře vím, že není fér, když získám nezákonně důkaz, a před soudem by neměl uspět… Ale my se tady bavíme o naprosto konkrétní kauze, ve které se na drtivé většině 40 stran textu rozsudku nerozporuje rozhodnutí nižšího soudu,“ upozornil Jaroslav Spurný.

autoři: ves , oci
Spustit audio