Minusový rozpočet na příští rok? Bude líp, slibuje místopředseda rozpočtového výboru Volný

26. září 2014

Vláda Bohuslava Sobotky schválila rozpočet na příští rok. Kabinet bude hospodařit ze schodkem 100 miliard korun.

Zavádí se třetí sazba DPH, zlevní knihy a dětské pleny, důchodci i státní zaměstnanci si polepší. Proč chtěl Andrej Babiš ještě před rokem šetřit, zatímco teď jako ministr financí rozdává?

„Rozpočet je dobrý,“ pochválil v pořadu Pro a proti práci rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny jeho místopředseda Jan Volný (ANO).

A vysvětlil proč: „Pokusí se nastartovat spotřebu domácností a ekonomiku českého státu po dlouhém a nesmyslném utahování opasků tam, kde by se v době recese utahovat nemělo.“


Volný: „Byť je tento rozpočet minusový respektive deficitní, tak se státní dluh nezvýší ani o korunu. To znamená, že nebudeme prohlubovat tu díru, kterou před námi vykopaly nehospodárné vlády. Naše výhledy počítají s tím, že se deficit bude postupně snižovat, a očekáváme, že už v roce 2018, pokud tempo růstu bude takové, jak se předpovídá, půjdeme do vyrovnaného nebo přebytkového rozpočtu. Počítáme s tím.“

Důvod navýšení schodku rozpočtu Volný zdůvodnil „dezolátním stavem poddimenzovaných investic“ předchozích vlád.

„To ví přece všichni, že rok 2013 dopadl tak dobře jen proto, že peníze, které byly připravené na proinvestování do dopravní infrastruktury se neproinvestovaly. My naopak potřebujeme rozpumpovat tuto ekonomiku a mimo jiné to uděláme tím, že umožníme lidem dostávat se do práce kulturně a rychle, to znamená dopravní infrastruktura, které zde zaspala.“

Místopředseda rozpočtového výboru ujistil, že mandatorní výdaje byly sníženy, a náklady na jednotlivých ministerstvech a správách se snižují.

„Účelně investujeme do budoucnosti, do roztočení ekonomiky. Šetřit a utahovat rozpočet nemá cenu, zvláště teď, když se ekonomika nadějně rozjíždí. Pojďme to nechat rozjet, doplňme deficity minulých vláda a potom můžeme očekávat velký růst,“ vysvětlil Jan Volný.

Ekonomický expert Občanské demokratické strany Jan Skopeček považuje rozpočet za vyloženě špatný.


Skopeček: „Ekonomika se rozjíždí sama a rozpočet to dělat nemusí. Víme, že ekonomika bude růst kolem 3 %, a to je přesně ten okamžik, kdy je třeba dlouhodobé deficity veřejných financí snižovat. To se ale neděje a máme tu rozpočet se schodkem vyšším, než bylo v době ekonomické recese. Vláda rezignovala na jakoukoli snahu postupně konsolidovat veřejné finance. V době růstu, kdy by se mělo šetřit, promrháme čas, který nám bude chybět, až přijde recese.

Podle experta je špatná nejen samotná částka deficitu, ale i struktura výdajů. „Podívejme se na mandatorní výdaje, které vláda musí realizovat a jejich podíl v celkových výdajích opět roste. Tak se pro jakoukoli další vládu zužuje prostor pro jakoukoli aktivní fiskální politiku pro období šoků vnitřních i vnějších, a to je špatně.“

Vláda by měla přicházet na začátku svého mandátu přicházet se systémovými změnami, kterými pomůže české ekonomice, tvrdí Skopeček.

„Místo toho se bavíme o tom, že chvíli budeme mít tři sazby DPH, pak že by byla podle Babiše nejlepší jedna a od jeho náměstkyně, že dvě. Je to chaos ze strany ANO a ze strany ministra financí,“ shrnul svůj názor na rozpočet pro rok 2015 Jan Skopeček.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio