Není důvod, aby byl prezident chráněn víc než běžný občan, tvrdí europoslanec Polčák

18. listopad 2016

Někteří poslanci stran ANO, ČSSD, KSČM a Úsvitu tento týden navrhli, aby se do české legislativy vrátil trestní postih za hanobení hlavy státu. Viníkům by v takovém případě hrozil až rok za mřížemi.

Vedení ANO se ovšem od iniciativy distancovalo, zástupci sociální demokracie prý obvolávají stranické kolegy, aby svůj podpis vzali zpět a ani poslanci Úsvitu nakonec nesouhlasí.

Je nutné zpřísnit ochranu hlavy státu, nebo taková novela trestního zákoníku útočí na Ústavou garantovanou svobodu slova?

„Kdyby takové útoky na hlavu státu nebyly, tak by zákon ani potřeba nebyl,“ uvedl v pořadu Pro a proti předseda Komunistické strany Čech a Moravy Vojtěch Filip.


Já si nemyslím, že by zákonodárci neměli reagovat na to, že společnost hrubne, že s v ní objevují tendence ke střetu, který není ostrý jen slovy, ale dokonce slovy nevybíravými. A jestliže je ve společnosti situace, která nahrává střetu, zákonodárci ji musí korigovat. Vojtěch Filip

Podle něj nastal zásadní posun, kterým je přijetí zákona o státní službě. „Ten zavedl trestně-právní ochranu úředníků.“

„Představte si, že budeme mít ochranu úředníků, ale nebudeme mít ochranu prezidenta republiky,“ upozornil komunista.

Europoslanec Stanislav Polčák (STAN) je přesvědčen, že takový zákon nepotřebujeme.


Nerozumím, proč by tak vágní formulace měla být součástí našeho právního řádu, když prezident republiky je už nyní chráněn jako každá jiná osoba... Mně to připadá jako omezení demokratické diskuze a návrat zpět do doby ochrany papalášů, jako to bylo dříve za komunistické republiky. Stanislav Polčák

„Úřední osoby jsou chráněny z hlediska výkonu funkce zákonem svěřené, ale prezident republiky není úředník, ale je to politik. Je tak více účasten politického dění, a s tím musí nést i vyšší míru veřejného zájmu,“ vysvětlil politik.

Ten nesouhlasí s tím, aby se verbální trestné činy opravdu soudily. „Mně to připadá jako omezení demokratické diskuze a krok zpět.“

„Není dobré aby prezident byl chráněn víc, než kterýkoli jiný občan. To se pak můžeme ptát, jestli třeba předseda vlády, ministři a další osoby také takto speciálně chráněni,“ shrnul Stanislav Polčák.

autoři: ves , oci
Spustit audio