Nepoštvávejte alternativní rodičky proti lékařům, vyzývá lékařka

18. květen 2015

Dnes odstartoval Světový týden respektu k porodu, u nás slaví 10. ročníkem Festivalu o těhotenství, porodu a rodičovství.

Co si od něj organizátoři slibují? Jsou v naší zemi pro domácí porody vhodné podmínky? Nestačily by ženám alternativní porodnice? Co je alternativní a ještě rozumné?

„Alternativní rodičky jsou ženy, které k nám přicházejí s aktivními požadavky na svůj porod, máme jich poměrně hodně,“ řekla v pořadu Pro a proti lékařka Táňa Glosová z porodnice v Příbrami.

Podle ní jsou lékaři většinou schopni požadavky alternativních rodiček dodržet. „V poslední době se ale stává stále častěji, že přicházejí ženy, které ve svých porodních plánech mají požadavky, které jsou nereálné a neslučitelné s porodními procesy, a je s nimi obtížná komunikace.“

„Musíme postupovat lege artis. Musíme ženu a dítě porodit tak, aby vše dopadlo v pořádku, a zároveň nesmíme ženu léčit a dělat intervence, které si ona nepřeje. Je velmi těžké pracovat v prostředí, kde se tyto protipóly střetají,“ vysvětlila Glosová.

Ta tvrdí, že ženy často přicházejí již předem v obranném postavení. „Stává se nám, že porodní asistentky a zvláště duly, které nemají zdravotnické vzdělání a porody neodvedly, často ženám radí, jak se v porodnici chovat a co mají odmítat.“


Glosová: „Je potřeba, abyste ženy proti nám nepoštvávali. Legislativa nás zavazuje, abychom postupovali lege artis. Jsou situace, kdy soud dal za pravdu ženě, a který tvrdil, že porodník měl intervenci udělat, přestože v porodním plánu měla napsáno, že ji nechce, a porodník tento soud prohrál. Jsme v situaci, kdy klidně ženě dovolíme, ať se udělá to, co chce ona, ale my jsme za vše odpovědní. Některé ženy i v akutních situacích ohrožení života odmítají, abychom zasáhli.“

Předsedkyně Hnutí za aktivní mateřství Petra Sovová připomněla, že hnutí jde především o normální přirozený porod, kterému by měla být dávána přednost, a hranicí je pouze zdravotní stav ženy a jejího dítěte.


Sovová: „Jedním limitem je zdravotní stav ženy, ale druhým je legislativa, a ta jí dává naprostou svobodu rozhodovat o svém těle... Spolupráce s lékaři je nutná, vážíme si toho, že lékaři jsou. V našich porodnicích se nám ale stalo, že normální porod se nedopatřením a historicky dostal plně do rukou lékařů místo toho, aby byl spíš v rukou porodních asistentek, a lékaři byli v záloze pro případ komplikací. U nás to vypadá, že se někdy ty komplikace vyrábějí.“

„Celý náš festival pořádáme hlavně proto, aby termín alternativní rodička přestal mít v našem porodnictví smysl,“ dodala.

Cílem hnutí je především změnit porodnictví jako takové. „Prosazujeme, aby žena měla možnost volby, ale soustředíme se na péči v porodnicích, protože tam bude většina žen rodit,“ říká Sovová.

Takový je i záměr Světového týdne respektu k porodu, ujistila předsedkyně. „Klade si za cíl upozornit na to, že porod se stává stále přetechnizovanějším, že je do něj zbytečně zasahováno. Žena přijde do porodnice, a pokud si nepřeje nadbytečné zásahy, tak je označována jako alternativní, a to je absurdní.“

„Porod je podle Mezinárodní zdravotnické organizace jednoduchý proces, do kterého by se nemělo zasahovat, pokud k tomu není nějaký zdravotní důvod, a v našich porodnicích se zasahuje zbytečně,“ citovala stanovisko WHO Petra Sovová.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio