Nesměšujte islám a islamismus, vzkazuje expert

28. duben 2016

Sedmnáctiletá muslimský dívka Eman Ghaleb, která studuje na gymnáziu v Teplicích, se stala středem pozornosti. Ředitele této školy část veřejnosti tlačí k tomu, aby studentku vyloučil, protože nosí hidžáb. Ředitel odmítl, že by islamizoval české školství a za studentku se postavil.

Ona sama si hidžáb sundat nechce. Tím, že si ho sundá, se podle ní nevyřeší situace muslimů v Čechách, a bude to prý jen začátek pro další omezování náboženských svobod. Proč vadí muslimský šátek? Měl by ředitel školy naslouchat veřejnému mínění? Je čas na změnu zákona?

„Šátek podle mě do školy v České republice nepatří, ale legitimním důvodem pro vyloučení žačky ze školy není,“ uvedl v pořadu Pro a proti poslanec Hnutí — Úsvit Národní koalice a bývalý učitel Martin Lank.

Podle něj trvat na tom, aby žačka šátek odložila, „zas takové zlo není. V České republice máme nějaké tradice, kulturu a zvyklosti, a pokud u nás chce někdo žít, měl by se přizpůsobit on, ne že se budeme přizpůsobovat my jemu.“

„Pokud je náboženské vyznání nenásilné a je ve shodě s listinou základních práv a svobod, tak proč ne, ale já se obávám, že zkrátka islám toto v řadě případů nenaplňuje, třeba co se týče rovného postavení mužů a žen,“ tvrdí Lank.

Zda tomu tak ale v Česku skutečně je, poslanec nedokáže říct. „Já českým muslimům za dveře nevidím.“


Lank: „Šátek podle mě není žádným náboženským symbolem... Je problém, jestli islám v současné podobě a jeho projevech se dá ještě brát jako náboženství. On už je spíše politickou ideologií, která jednoznačně omezuje lidská práva... Pokud by to tím šátkem končilo, tak by problém nebyl. Ale pokud by to byl jen začátek, následně to pokračovalo salámovou metodou , tak přijdou další věci, a je otázka, kde to skončí.“

Odborník na vzdělávání z obecně prospěšné společnosti Edu-in Bohumil Kartous zdůraznil, že v České republice neexistuje žádná právní opora pro to zakazovat jakékoli náboženské symboly ve školách.


Kartous: „Pan Lank tady předkládá nějaké apokalyptické vize, ke kterým se ani v nejmenším nepřibližujeme... Byl bych rád, aby když uvádí nějaké příklady ze zahraničí, aby byl konkrétní, ale já nevím o školách, kde se kvůli muslimským žákům omezuje vepřové ve školní jídelně nebo se nepodává ruka učitelům.“

„Listina základních lidských práv a antidiskriminační zákon jsou v naprostém souladu, a toto je něco, na co má člověk v naší zemi základní právo,“ připomněl expert.

Svoboda náboženského vyznání a projevů je zaručena Ústavou České republiky, zopakoval Kartous.

„Je velký problém, když někdo směšuje dohromady starozákonní náboženství islám a islamismus,“ varoval odborník.

Ten je přesvědčen, že je takové směšování naprosto nekorektní. „Islamismus je skutečně násilná ideologie, ale nikoli islám.“

„Byl bych proto rád, kdyby si i politici ze strany Úsvit a podobných toto zapamatovali,“ vzkázal Bohumil Kartous.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio