Nesmíme se stát trojským koněm Číny v EU, varuje Cyril Svoboda

9. prosinec 2016

Desátý den v prosinci je tradičně Mezinárodním dnem lidských práv. Daří se Česku udržet si v mezinárodním měřítku pozici země, která prosazuje ve světě jejich dodržování, nebo se linka zahraniční politiky v posledních letech mění?

„Česká koncepce dodržování lidských práv je jasná a zřejmá,“ uvedl v pořadu Pro a proti europoslanec za ČSSD Miroslav Poche.

Ten si nemyslí, že se lidskoprávní politika České republiky výrazně změnila. „Více se prosazuje ekonomická diplomacie a často to může být chápáno jako v nesouladu, ale nemyslím si, že by to tak bylo.“

„S Čínou máme korektní vztahy, dokonce se v posledních letech zlepšily, ale akcent na dodržování lidských práv je v naší politice pořád přítomný,“ vyjádřil své přesvědčení Poche.

Podle něj současná vláda ukazuje, že jsme velmi pevným členem Evropské unie a nevzdalujeme se evropským hodnotám pojetí svobody a lidských práv.

„V Bruselu se velmi intenzivně mění pohled na Českou republiku, mezi diplomaty, vysokými představiteli, oceňují naši konstruktivní pozici i v migrační krizi,“ tvrdí europoslanec.


Naše politika vůči Číně je velmi podobná té německé nebo britské... Mluvíme o tom, že musí dodržovat lidská práva, měnit svou politiku, uvolnit cenzuru, ale Číňané na to nereagují, to je oficiální politika. My to víme, ale nikdy jsme na to nerezignovali. Ani my, ani Evropská unie. Miroslav Poche

Bývalý ministr zahraničí a ředitel Diplomatické akademie Cyril Svoboda je přesvědčen, že náš kurz v prosazování demokracie a lidských práv se změnil k horšímu.


Moje největší obava je, abychom se nestali trojským koněm nebo exponentem zájmů Číny v Evropské unii, protože to bychom pak unii rozkládali... Náš ekonomicko-diplomatický pragmatismus nemusí být naší pozicí vždy za každou cenu. Cyril Svoboda

„Klade se důraz na ekonomickou diplomacii, přeloženo více pragmatickou. V praktických krocích jsme pragmatičtí tak, abychom nikoho neurazili,“ popsal.

Svoboda vidí možné riziko v tom, že v očekávání velkých investic z Číny ze sebe „uděláme kašpary. Třeba začneme podporovat něco, co je proti našemu zájmu v Evropské unii, protože si přece nechceme rozzlobit Čínskou lidovou republiku, když nám možná přijdou ty velké investice.“

„Jsme v tomto ohledu testovací země. Čína testuje naši schopnost hájit naše zájmy unijní, nebo hájit zájmy Číny,“ soudí ředitel.

Je třeba si uvědomit, jak je pro nás Evropská unie důležitá. „Migrační krize usilují o demontáž unie. Jakmile bychom se ale rozpadli, tak protiváha vztahu Čína versus Česká republika není, kdežto unie jako druhý největší trh Evropy tou protiváhou je,“ varoval Cyril Svoboda.

autoři: ves , oci
Spustit audio