Nic neměníme, jen zvyšujeme sankci, říká úředník o zákazu vstupu do lesa nebo území honitby

24. květen 2016

Jste ochotni zaplatit 30 tisíc korun pokutu za vstup do lesa? Novela mysliveckého zákona ministerstva zemědělství navrhuje možnost vydat zákaz vstupu do volné přírody na jakkoli dlouhou dobu. Návrh by měla vláda projednat do konce června. Vstoupí nakonec v platnost?

„V návrhu je z procesu sjednávání zákazu vstupu úplně vynechán vlastník nebo vlastníci těchto pozemků,“ uvedl svou hlavní výhradu předseda Asociace soukromého zemědělství Jan Stehlík.

Podle něj je z procesu také vynechána obec, na jejíchž katastrech k tomuto omezení bude docházet.

„Novela se tedy odehrává jen mezi nájemcem honitby a prvoinstančním úředníkem pověřeným správou myslivosti. A je zde velké nebezpečí zneužití tohoto institutu,“ upozornil předseda.

Tomu vadí příliš velký prostor pro libovůli v rozhodování a pravomoci úředníka, který o omezení bude rozhodovat.

„Pro nás je nepřijatelné, že toto ustanovení se odehrává mimo vlastníka. Tím, kdo by měl jako první souhlasit, je přece vlastník,“ dodal Stehlík.


Stehlík: „V momentě, kdy možnost vlastníka pozemku vyjádřit se k zákazu vstupu není, obcházíme a překrucujeme zákon proti základním pravidlům. Pokud se ptáme vlastníka, jestli může myslivec vybudovat posed na jeho pozemku, tak v takovém zásadním opatření se musíme ptát také.“

Náměstek ministra zemědělství Patrik Mlynář zdůraznil, že novela řeší daleko více například škody zvěří, nikoliv primárně zákazy vstupů do honiteb nebo jejich části.


Mlynář: „My se ale ptáme. U rozhodnutí vydané na úřední desce je jasně napsané v jakém termínu omezený pohyb bude a na jakém území... Navíc ve vztahu k minulosti jsou to extrémní případy, neočekáváme jejich nárůst ani v budoucnu. Obec i její příslušníci budou moci podávat námitky ve 30 dnech od data vyvěšení.“

„My pouze novelou zvyšujeme horní sazbu sankce. To neznamená, že když se rozhodnutí o zákazu vstupu zveřejní na úřední desce, že je ihned účinné, a od tohoto dne se zakazuje vstup do lesa nebo části honitby.“

Úředník zopakoval, že vzhledem ke stávajícímu zákonu jde jen o minimální verzi úpravy. Případů, kdy byla norma užita, je minimum. „V roce 2013 bylo vydáno rozhodnutí ve čtyřech případech, v roce 2014 v pěti, v loňském roce v sedmi.“

„Ustanovení platí 15 let, nikdo se proti němu nebouřil, nepodepisoval petice, nestěžoval si na omezování pohybu po lese. My neměníme věcnou stránku ustanovení, měníme pouze jeho sankční stránku,“ zopakoval Patrik Mlynář.

autoři: pst , oci
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.