Open space ano, ale udělejme ho lidštější, žádá autor studie

19. srpen 2014

Takzvaná open space (otevřené prostory) učarovala u nás už 86 % velkých a více než 70 % středních společností: bankám, reklamním agenturám, IT firmám.

Stojí za to tento trend podporovat, i když se objevují studie, podle kterých open space nese zdravotní rizika a ztrátu soustředění? Je vždy zárukou vyšší produktivity?

„V prostředí našeho vydavatelství neměříme produktivitu práce na hodiny, ale je vždy dána nějakou konkrétní uzávěrkou,“ popsala v pořadu Pro a proti své osobní zkušenosti s open space personalistka vydavatelství Economia Gabriela Tamchynová.

Navíc tím, že mají zaměstnanci vydavatelství možnost práce z domova, je kompenzován možný tlak, který by v takovém pracovním prostředí mohl vzniknout, vysvětlila personalistka.

Ekonomické výhody, ani lepší možnost kontroly zaměstnance v open space Tamchynová nevidí. „Nikdy mě to nenapadlo. Spíše rozhodují výsledky, než jakými cestami se k nim konkrétní zaměstnanec dobere.“


Tamchynová: „To, jestli je zaměstnanec spokojený, neovlivňuje jen budova. Šla bych více do kontextu a do věcí, které souvisí s firemní kulturou, s úrovní managementu, komunikací a týmovou spoluprací ve firmě. Lidé si vybírají nejdříve firmu a prostředí je až sekundární.“

Jeden z autorů studie o dopadech open space a europoslanec Tomáš Zdechovský popsal jeden ze syndromů.

„Příznaky se projevují tak, že to co byste udělali v normální kanceláři za dvě hodiny, děláte osm hodin. Lidé nejsou tak produktivní, jako by byli v samostatné kanceláři.“

Studie navíc ukázala, že největší problémy s otevřeným prostorem jsou v ženských kolektivech. „Ženy mají daleko větší problém pracovat v open space, cítí se tam více pod drobnohledem,“ popsal Zdechovský.


Zdechovský: „Nejsem odpůrce open space, ale jde o jeho podobu. Byl jsem v open spacech, kde lidé sedí natlačení na sebe, mají nedostatek světla i kyslíku. Za mě open space ano, ale pojďme ho zabydlit prvky, které ho udělají lidštější.“

Europoslanec odhaduje trend, jakým se otevřené prostory na pracovištích budou vyvíjet. „V příštích letech bude důraz na posílení relaxačních zón v open space. Je třeba ho humanizovat,“ zdůraznil Tomáš Zdechovský.

autoři: tpa , oci
Spustit audio