Potřebujete porazit strom? Možná za vás rozhodnou úředníci

3. červenec 2014

Poražení neovocného stromu, který má v obvodu více než 80 centimetrů budou zase schvalovat úřady. Ministr životního prostředí Richard Brabec vyhlášku podepsal a poslal do připomínkového řízení.

„Stávající vyhláška byla vydána problematicky a je v rozporu se zákonem,“ uvedl v Pro a proti náměstek životního prostředí Vladimír Mana. „Je třeba ji uvést do právního vztahu.“

Náměstek přiznal i další důvod pro regulaci: „Máme signály, že došlo ke zbytečnému kácení dřevin.“

„To vypadá, jako kdyby se hned po schválení aktuální vyhlášky všichni občané chopili seker a pil, a začali kácet,“ oponoval poslanec za ODS Jan Zahradník.

Vlastník má právo rozhodnout, tvrdí Zahradník

Poslanec důvěřuje občanům a jejich zodpovědnosti. „Každý vlastník je zodpovědný za svůj majetek. Má právo porazit strom, který sám zasadil, a bez porady s úředníkem.“

Přesto se počet poražených stromů zjistit nedá, přiznal Mana. „Prostě chceme, aby předtím, než se dřevina pokácí, byly vyhodnoceny její ekologické a estetické funkce. Nic víc.“

„Kdo může vyhodnotit, jestli se strom esteticky hodí do zahrady? Jen její vlastník,“ namítá Zahradník.

Vlastník zahrady nedokáže sám vyhodnotit ekologické funkce stromu. „To musí zvážit orgán ochrany přírody,“ oponuje náměstek.

Diskriminace a špatné definice

„Vyhláška problematicky definovala pojem zahrady, a tím umožnila kácet na zahradách vedle rodinných domů, ale ne v zahrádkářských osadách,“ řekl Mana.

Definici zahrady lze upravit, navrhuje Zahradník. „Vyhláška je ale v rozporu s listinou základních práv a svobod.“

„Chystaná novela zasahuje do soukromých práv užívání majetku, tedy volně s ním nakládat.,“ varuje poslanec.

Případy, kdy strom představuje jakoukoli hrozbu, řeší novela zákona z roku 1992, vysvětlil Mana.

„Pokud je strom skutečně nebezpečný, vlastník nemusí žádat, může strom pokácet, a to do 15 dní nahlásit úřadu,“ řekl náměstek ministra životního prostředí.

autoři: tpa , oci
Spustit audio