Povstanou noví evropští Trumpové?

11. listopad 2016

Donaldu Trumpovi krátce po zvolení americkým prezidentem blahopřáli Marine Le Penová, Geert Wilders, Nigel Farage a další. K čemu jim může být nový prezident dobrý a proč se z jeho vítězství radují? Máme se obávat vzestupu populistických politiků v Evropě?

„Já jsem se radoval také, takže mě můžete do tohoto seznamu přidat taky,“ uvedl v pořadu Pro a proti europoslanec Petr Mach (Svobodní).

Ten vnímá radost zmiňovaných evropských politiků jako radost z toho, že zvítězil pravicový kandidát „nad určitou mocí médií, nad přehnanou politickou korektností, nad levicovým multikulturalismem.“

„Tak, jak jsem se radoval z každého úspěchu Nigela Farage ve Velké Británii, tak mám radost, když vítězí pravicový kandidát ve Spojených státech amerických,“ objasňuje Mach.

Podle něj bychom měli respektovat tento demokratický výsledek voleb. „A je jen přirozené, že se ti, kteří mají podobný politický názor, radují.“


Mach: „Ne každý, kdo kritizuje migrační politiku Německa, EU nebo jejich multikulturní politiku, je ošklivý, zlý a nepřijatelný nacionalista. Je legitimní tuto politiku kritizovat a také se radovat z vítězství těch, kteří se na této kritice podílejí.“

Europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) vyjádřil přání, aby partnerem pro Trumpa byli lidé jako je současná britská premiérka, a ne Marine Le Penová.


Pospíšil: „Le Penová a lidé jejího typu budou růst z toho, jak neúspěšná bude politika Evropské unie, jak bude neúspěšná politika třeba ve Francii. Ale samotné americké volby, myslím si, nebudou mít dopad na jednotlivé budoucí volby v jednotlivých evropských státech.“

„Rozumím tomu, že se lidé jako Wilders nebo Le Penová snaží přiživit na úspěchu republikánů v Americe, a používám záměrně slovo republikánů, nikoli pouze Trumpa, protože jde obecně o úspěch této strany,“ vysvětluje politik.

Ten také doufá, že americké volby nebudou mít dopad na posilování některých extrémních politiků v Evropě.

„Nemám rád schématická vidění, že teď uspěli republikáni v Americe, takže to výrazně posílí a ovlivní dění na starém kontinentu. Osobně si to úplně nemyslím,“ shrnul Jiří Pospíšil.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio