Proč by nás někdo napadal, když nikoho neohrožujeme, ptá se Matěj Stropnický

18. červen 2015

Vláda schválila dlouhodobou armádní strategii. Kromě zvýšení rozpočtové kapitoly pro ministerstvo obrany se česká armáda snaží do svých řad nalákat mladé lidi coby aktivní zálohy.

Potřebujeme je? Ušetří armáda? Nakolik je česká armáda akceschopná? Byla by ochotná dostát aliančních závazků a bránit jinou členskou zemi v případě napadení, nebo se nechuť bojovat vztahuje na celou Evropu a tedy i na nás?

„Nejsme ohroženi víc než jiné státy Evropské unie. Řekl bych, že jsme ohroženi ještě méně, ale tím více se dojem ohrožení vytváří,“ uvedl v pořadu Pro a proti náměstek pražské primátorky Matěj Stropnický (SZ).

Podle něj pocit ohrožení aktivně vytváří vláda, podílí se na tom i český prezident, zejména svými protiislámskými názory.

„Akceschopnost české armády v případě napadení nemohu posoudit, ale především si myslím, že k žádnému napadení nedojde, protože my nikoho neohrožujeme, a tím pádem není důvod, aby někdo napadl nás,“ tvrdí náměstek.

Ten je přesvědčen, že se jedná z velké části o propagandu spojenou s koncepcí, která je určována zahraničními ekonomickými i diplomatickými prostředky.

„Mám problém s realizací zahraniční koncepce. Prostě se neztotožňuji s pojmem a s koncepcí střetu civilizací. Myslím si, že je třeba hledat diplomatická řešení konfliktů, a k tomu tato militarizace nálady nepřispívá,“ soudí Matěj Stropnický.


Stropnický: „Svět je jenom jeden a je potřeba, aby se uměl dohodnout. Musíme se umět zamýšlet nad tím, proč se ostatní okolo nás bojí. A ne České republiky, ale Západu jako celku. Musíme se zamýšlet, jestli to není expanzionismem, který Západ velmi často především ekonomicky, ale často i za doprovodu vojáků opakovaně provádí... Asi bych měl problémy hájit ideály tak, jak jsou nám v tuto chvíli podávány, to znamená jako obranu hodnot Západu.“

Analytik Jakub Janda z think-tanku Evropské hodnoty odmítá Stropnického tvrzení, že pocit nebezpečí vytváří vláda.


Janda: „My můžeme mít pocit, že nikoho neohrožujeme, ale jiné země to mohou cítit jinak. Ruská federace to například nějakým způsobem cítí, a proto reaguje na Ukrajině, proto ohrožuje baltské státy, a proto spustila informační válku proti západnímu světu. Proto si myslím, že je naprosto správně, že česká i evropské vlády přepisují své zahraniční a bezpečnostní koncepce, zejména tak, že zvyšují rozpočty na obranu.“

„Aktuální bezpečnostní strategie na evropské úrovni představuje tři základní typy hrozeb, které dlouhodobě ohrožují evropskou civilizaci: z východu (z pohledu ruské agrese), z jihu (nekontrolovaná migrace) a islamismus,“ vysvětlil.

Svůj vstup do aktivních vojenských záloh Janda zdůvodnil následovně: „Cítím se být součástí Západu a cítím rizika.“

„Bezpečnostní prostředí se dramaticky změnilo, a samozřejmě, že musíme hledat diplomatická řešení, ale to bez toho, že máme za sebou nějakou sílu, která je schopna ubránit naši vlastní svobodu, to prostě nefunguje, jak jsme si v historii vyzkoušeli mnohokrát,“ připomněl analytik.

Ten historickou zkušenost podepřel aktuálním příkladem. „Nevěřím na mosty mezi Východem a Západem, protože ty se vždy pálí jako první, jak nám ukázala historie, a ukazuje to nyní i Ukrajina,“ glosoval Jakub Janda.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio