Ruský dopingový systém se musí vymýtit, ale kolektivní vina není řešení, myslí si Martin Doktor

28. červen 2016

Mezinárodní olympijský výbor rozhodl, že ruští atleti se nesmí účastnit letní olympiády v Riu. Reaguje tak na nedávno odhalený dopingový skandál. Je to správné rozhodnutí, nebo tím dojde k potrestání čestných sportovců? A jak je to s dopingem v Česku?

Podle vedoucího české olympijské výpravy Martina Doktora není kolektivní vina ideální řešení. Ví, že situace není jednoduchá, ale potrestat i ty čestné sportovce je hodně nespravedlivé.

Jak ale vysvětluje Jan Chlumský z Antidopingového výboru, vzhledem k nálezům a dalším informacím o rozsáhlosti dopingu se jedná o přiměřené jednání, protože byla vyloučena jen jedna organizace.


Je správné potrestat, zrušit a vymýtit ten systém, ale i kdyby tam byl jediný sportovec, který musel v tom systému být a nepodváděl, není dobře, že to taky odnese.MARTIN DOKTOR


Co by si mysleli jejich soupeři, kdyby se ruští atleti na olympiádu pustili. Někteří sportovci už prohlásili, že pokud tam budou Rusové, tak se olympiády nezúčastní.JAN CHLUMSKÝ

Oba hosté se shodli, že chyba je hlavně v ruském systému, který je nutné zastavit. Konečná volba je ale vždy na jednotlivci: „I v Čechách to takhle fungovalo, v dobách, kdy končil komunismus, a proto si nemyslím, že by někoho vyřadili jen pro to, že si nevzal.“ vysvětluje Doktor z vlastní zkušenosti.

Sám ale dodává, že prostředí sportovce hraje klíčovou roli: „V Rusku to musí být daleko těžší, tam se to předává z generace na generaci, že když nedopuješ, nevyhraješ.“

Právě v tom je podle Chlumského problém. Nejhorší doping byl podle něj v Rusku v 70. letech, kdy prý museli brát všichni. A tehdejší sportovci jsou dnešními trenéry a předávají tak ten systém další generaci.

„V tom ruském sytému nejde jen o atlety, ale třeba i vzpěrače. Jedná se o přesně měřitelné výkony, kde svou roli hraje navíc i komerce, takže tlak na doping je zde větší, než třeba v lukostřelbě nebo atletice, kde se skoro nedopuje,“ dodává Chlumský.

autoři: ves , per
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.