Senátní duel: Liana Janáčková (Nezávislí) a nezávislý kandidát Zdeněk Nytra. Obvod Ostrava-město

11. říjen 2016

První ze senátorských duelů, které tento týden vysíláme v Pro a proti.

„Senát si zasluhuje, aby měl členy, kteří již tuto práci znají. Jsem ráda, že mým protikandidátem je právě Zdeněk Nytra. Známe se hodně dlouho, dohodli jsme se, že si budeme nadále tykat – nebudeme hrát žádné frašky. A je mým cílem mého soupeře porazit,“ říká v úvodu Pro a proti starostka ostravského obvodu Mariánské Hory a Hulváky Liana Janáčková, která kandiduje za Nezávislé.

„Není mi lhostejné, jak tato republika vypadá a jakou má legislativu. To byl hlavní motiv, proč jsem se do senátních voleb přihlásil,“ říká šéf Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Zdeněk Nytra upřesňuje, že kandiduje jako nezávislý kandidát, s podporou ODS a TOP 09.

Janáčková uvádí, že v případě úspěchu počítá s tím, že si ponechá pozici starostky a senátorky. „Témata z komunální politiky je nutné vkládat do novel zákonů,“ říká jako jeden z argumentů. Nytra by svou funkci opustil. „Bylo to těžko slučitelné fyzicky nebo věcně. A jsme zvyklí, když něco dělám, dělat to naplno. Byl bych k tomu donucený i zákonem o střetu zájmu. Je férové to říct,“ odpovídá.

autoři: ves , bar
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.