Slavit hokejový titul nebude tak snadné, noční život omezí vyhláška

26. červenec 2016

V České republice už brzy díky nové vyhlášce ubude nočních akcí a zábav. Ruší totiž noční klid. Starostům obcí se nápad nelíbí. Omezí nové nařízení společenský život v obcích nebo ochrání obyvatele od nočního hluku?

„Obce můžou ve výjimečných případech stanovit dobu nočního klidu kratší neboli žádnou, a mají na to dneska dva způsoby. Buď vydáním obecně závazné vyhlášky a nebo rozhodnutím. Od prvního října to již nebude možné rozhodnutím, pouze vydáním obecně závazné vyhlášky, ale tu možnost té regulace a tu pravomoc budou nadále obce mít,“ říká náměstkyně ministra vnitra Jana Vildumetzová.


Pevně veřím, že společnou cestou dosáhneme nějakého kompromisního návrhu, který obcím ulehčí. František Lukl


Pokud se nějaký občan ozve a půjde na policii a policie zjistí, že ten noční klid je porušován, protože je stanovený od 22 do 6 hodin, tak těm lidem samozřejmě sdělí, že ruší noční klid a můžou za to být nějakým způsobem sankcionováni.Jana Vildumetzová

Rok stará vyhláška

Jisté je, že možnost upravit dobu nočního klidu se změní, což se nelíbí starostům obcí. Předseda Svazu měst a obcí František Lukl považuje zásah za příliš vrchnostenský a stávající situaci je podle něj možné zachovat beze změn.

„Zákon byl schválený již v srpnu minulého roku,“ připomíná Jana Vildumetzová. Starostové se podle ní se svými připomínkami ozvali až nyní, tedy v době, kdy už je dané, že zákon začne platit od října.
František Lukl má ale jinou zkušenost. „Myslím si, že samospráva a vláda byly vždycky partneři. A pokud se něco mění a má to velký dosah do samosprávy, tak je asi více než vhodné si sednout k jednomu stolu a říci si, že dochází k porušování zákona. Je tady určitý nález Ústavního soudu a my budeme připravovat novelu, která se tohoto dotkne a v konečném důsledku to pro vás nebude mít až tak omezující charakter, protože budou možnosti, jak docílit společného kompromisu.“

Obce často porušují zákon

František Lukl se obává konkrétního příkladu, kdy během mistrovství světa v hokeji budou starostové v deset hodin večer nuceni zakázat fanouškům dívat se a fandit veřejně. Jana Vildumetzová v tom nevidí problém. „Obec stále může vydat vyhlášku, svolat zastupitelstvo, program vyvěsit sedm dní na úřední desce, poté se to zastupitelstvo sejde, mohou se k té vyhlášce vyjádřit a po 15 dnech je vyhláška účinná.“ Proces omezení nočního klidu rozhodnutím přitom dokonce považuje za složitější.

Problémem podle Vildumetzové zůstává, že obce si svůj noční klid neregulují samy, a tím dochází k porušování zákona. „Pokud se Ministerstvo vnitra domnívá, že obecně závazná vyhláška bude vhodnější nástroj pro to, aby občané se seznámili s nějakým omezením jejich subjektivních práv z hlediska rušení nočního klidu, tak je to pravý opak,“ myslí si Lukl.

Omezí nová vyhláška ministertsva vnitra o nočním klidu možnost obcí pořádat večerní a noční akce jako je třeba oslava olympijské medialie? Nebo ochrání občany před nočním hlukem? Poslechněte si celý pořad Pro a proti.

autoři: ves , Martina Gillichová
Spustit audio