Stát si platíme za to, aby nás zachraňoval, tvrdí novinář Brezina

3. duben 2015

Dvě Češky unesené v Pákistánu byly po dvou letech propuštěny na svobodu. Se svým názorem vystoupil na veřejnost i prezident Miloš Zeman.

Dívky veřejně pokáral a vysvětlil, proč je nepozve na Hrad. Má český prezident pravdu, nebo měl volit mírnější slovník?

„K přijetí dívek prezidentem není žádný důvod, a ani nevím, jestli by o to stály,“ řekl v pořadu Pro a proti šéfkomentátor Lidových novin Petr Kamberský.

Zemanův postoj novinář sdílí. „Líbila se mi ta Zemanova distinkce: oceňuji hrdiny, ne dobrodruhy. Tomu rozumím, a s tím souhlasím.“

Vztah osobní zodpovědnosti za vlastní činy a úlohy státu při ochraně svých občanů shrnul v otázce: „Když tě zajmou, jak dlouho tě mám zachraňovat, a když tě zachráním, a ty pojedeš znova, a znova tě chytnou, mám tě znova zachraňovat?“

Kamberský sice uznává vysoká rizika spojená s výletem dvou dívek, „které jedou do daleké divočiny, kde není rovnoprávost mezi mužem a ženou,“ ale také zmínil obecnou rovinu.

„Všichni přece riskujeme. I když člověk dělá všechno, co dělat má, tak to neznamená, že to nedopadne špatně. Občas má člověk prostě smůlu… Je to země, kde zahynul náš velvyslanec, země, kde to bouchá, kde je nebezpečí na každém kroku, a i když se mu bráníme, občas to dopadne špatně.“


Kamberský: „Když se ptám, co lidi může na celém příběhu štvát, tak se nejspíš ptají, proč tam jely samy, proč si sebou nevzaly chlapa. Když jedou do Asie, kde je hierarchie jiná, byl by mužský doprovod na místě.“

Novinář a cestoval Ivan Brezina je přesvědčen, že dívky cestou riskovaly, ale nijak extrémně. Výroky Miloše Zemana ale kritizoval.


Brezina: „V názoru Miloš Zemana je patrné zjednodušené vidění světa: nikdy v Pákistánu nebyl, ale má své zdroje, a měl by vědět, že to byl druhý únos na té trase, a že tam každý rok projede 25 tisíc cizinců. Když si to dáme do statistik, tak to riziko je velmi, velmi malé, a dívky měly obrovskou smůlu.

„Zeman udělal jednu chybu ve svém vyjádření, kdy řekl, že to je jejich chyba, a že doufá, že to bude poučení pro další,“ pokračoval publicista.

Podle něj je zde patrný naprosto paternalistický přístup člověka, který vyrostl v komunismu, a má pocit, že stát je tu od toho, aby něco zakazoval, a někoho vychovával.

„My jsme svobodní lidé, a pojedeme si tam, kam chceme s tím, že známe rizika, a nikdo nám to nemá právo zakazovat, ani prezident,“ prohlásil novinář.

Stát máme od toho, aby nás chránil za každých podmínek. „Stát si v uvozovkách platíme za to, aby nás zachraňoval,“ tvrdí Brezina.

Se Zemanem souhlasí v tom, že s teroristy se nevyjednává. „Teroristům se zásadně nic neplatí a nevím, jestli tady v pozadí něco takového nebylo, a asi se to nikdy nedozvíme.“

„Životy dívek by za to sice stály, ale jakmile teroristé dostanou peníze, budou chtít další, a budou další únosy,“ popsal teroristickou logiku Ivan Brezina.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio