Svazek StB Andreje Babiše: Prefabrikovaný nebo pravý?

7. červenec 2014

Soud dal Andreji Babišovi zapravdu: V seznamech Státní bezpečnosti byl zapsán neoprávněně. Ústav paměti národa prý nedodal soudu dostatek důkazů.

„Verdikt není pravomocný, to je důležité říci,“ řekl v Pro a proti badatel z Ústavu pro studium totalitních režimů Radek Schovánek.

Ten rozsudek soudu chápe takto: „Soudkyně rozhodla, že předložené důkazy nevypovídají o vědomé spolupráci.“

„Na rozdíl od soudu tvrdím, že je dost důkazů, že Babiš nemohl být spolupracovníkem StB,“ oponoval publicista a bezpečnostní analytik Milan Žitný.

Žitný byl roku 1992 členem lustrační komise ministerstva vnitra. Tam získal první zkušenosti a problematice svazků StB se dalších 20 let věnoval.

Podvádění by byl velký risk, tvrdí badatel

„Babiš mě požádal, abych se podíval na jeho svazek. Prostudoval jsem ho a řekl jsem mu, že je tam spousta znaků, z kterých vyplývá, že je spolupráce vymyšlená a materiály prefabrikované,“ prohlásil Žitný.

S tím Schovánek nesouhlasí: „Prefabrikovaný nebyl a ani nemohl být. Četl jsem i ostatní dokumenty, které se kauzy týkají. 20 let pracuji s dokumenty a jsem bývalý policista, takže zkušenost se spisy mám.“

„Příslušníci StB by podváděním a prefabrikováním dokumentů velmi riskovali. Byly i případy osob za to odsouzených,“ dodává badatel z Ústavu pro studium totalitních režimů.

Žitný má několik argumentů, proč je obsah Babišova svazku sporný. Například, že operativec (označený jako „Š“), který Babišův svazek zřídil a také řídil agenta, nevykázal za celé období žádnou schůzku.

Ve zprávě se také uvádí, že Babiš dostal heslo a kontaktní telefonní číslo. „To jsou formality... Mě zajímá, nakolik jsou záznamy důvěryhodné; a záznamy o výdajích usvědčují z nedůvěryhodnosti,“ dodává bezpečnostní analytik.

Je definice spolupráce problematická?

Schovánek upozorňuje na širší souvislosti Babišovy kauzy:

„Agent Bureš (krycí jméno v Babišově spisu) je členem komunistické strany, pracuje v podniku zahraničního obchodu, tedy v prostředí, kde všichni spolupracují s StB a ti, kteří nespolupracují, jsou jejími kádrovými příslušníky.“

Podle Schovánka je hlavní problém v tom, že sám Andrej Babiš se domnívá, že šlo o normální kontakty v rámci služebních povinností.

„Oni za ním chodili, on se s nimi scházel a odpovídal jim na otázky, které chtěli. Podle směrnic samotné StB se jednalo o tajnou spolupráci."

S tím Žitný nesouhlasí. „Máme velmi jasně definované mantinely spolupráce.“

„Důkazů, které svědčí v Babišův prospěch, je víc než těch, které svědčí proti němu,“ zhodnotil Milan Žitný.

autoři: luv , oci
Spustit audio