TTIP jde vstříc zájmům korporací, které nechtějí být podřízeny legislativám, říká Matěj Stropnický

5. září 2016

Lídři G20 jednali o víkendu mimo jiné o budoucnosti Transatlantického obchodního a investičního partnerství TTIP. Americký prezident Barack Obama dokonce poznamenal, že USA upřednostňují rozhovory s EU o vytvoření zóny volného obchodu před obchodní smlouvou s Velkou Británií po referendu o brexitu.

Některé unijní státy, především Francie a Rakousko, ovšem chtějí diskuse o TTIP pozastavit, navzdory ujišťování Evropské komise a Spojených států, že dohodu o zóně volného obchodu se může podařit podepsat už letos.


Stanovisko Svazu průmyslu a dopravy, které se opírá o názory našich členů i řady dalších firem, se nijak nezměnilo – je pořád pro. Chtěli bychom, aby dohoda byla uzavřena, a stále bychom byli radši, aby to byla její komplexnější varianta, než nějaká osekaná, která by vycházela z velkého množství kompromisů. PAVEL FÁRA

Je TTIP vážně ohrožený, s ohledem na vyjádření některých politiků? „Určité ohrožení vidět můžeme už ve vyjádření německého vicekancléře, který by tím, co řekl, kdyby byl vyšším lídrem, dohodu v podstatě pohřbil. Je vidět, že politici podléhají tlakům z různých stran. Navíc jsou velkým rizikem volby v USA – v tuto chvíli tam podporu TTIP nevyjadřuje ani jeden z kandidátů. – Tyto věci to ohrožují, řada argumentů proti je docela populistických a politici takovým argumentům rádi podléhají,“ říká Pavel Fára ze Svazu průmyslu a dopravy.

„Je to trochu paradox, že se ocitáme, třeba já nebo zelení v Evropě, ve stejném táboře v této otázce i s Donaldem Trumpem,“ říká Matěj Stropnický, předseda Strany zelených, a pokračuje: „Argumenty jsou různé. TTIP je smlouvou, která jde vstříc zájmům korporací, které nechtějí být podřízeny legislativám. Ta smlouva má být nadřazena legislativám v EU a USA, to znamená, že ta globální ekonomická moc, ta globalizace samotná, která má tolik obtížně definovatelných projevů, se snaží být o krok napřed před politickou organizací, která je ale demokraticky kontrolovatelná a volená.“


Zelení napříč Evropou, a spolu s námi asi 3 miliony obyvatel, kteří podepsali nejvíce podepsanou petici v historii Evropské unie, si myslíme, že ta dohoda přináší více rizik než příležitostí, a to i pro malé a střední podnikatele napříč celou EU, kteří jsou dnes do značné míry chráněni před některými predátory z trhu za oceánem. To možná platí i opačným směrem, to znamená, že politická scéna přehodnocuje tuto smlouvu, a to slyšíme i dnes v jednotlivých jednáních. MATĚJ STROPNICKÝ

Pavel Fára s tvrzením, že dohoda by prospěla hlavně velkým korporacím, úplně nesouhlasí, stejně jako řada dalších lidí. Myslí si, že velké firmy jsou často schopné si bez problémů prolobbovat to, co potřebují, případně přesunou výrobu do oblasti, kde jsou pro ně lepší podmínky. Když má firma zásadní překážku, může podle jeho názoru vyrábět jinde.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek říká, že by České republice vytvoření zóny volného obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy prospělo. Jeho resort vypočítal, že by se HDP ročně zvedlo o desetiny procent. Podle Matěje Stropnického ale má k dispozici málo důkazního materiálu a nevyvážilo by to vysoká rizika.

Pomohla by TTIP větší transparentnost vyjednávání? Jaké jsou rozdíly v ochraně spotřebitele v Evropě a v USA? Vytvořila by zóna volného obchodu výhodnější podnikatelské prostředí pro malé podniky nebo pro velké nadnárodní korporace? Poslechněte si celou diskusi Matěje Stropnického a Pavla Fáry.

autoři: ves , jpr
Spustit audio