V Číně makají, až se z nich kouří, nechme se jimi inspirovat, radí podnikatelům Vladimír Dlouhý

11. listopad 2014

Podle posledního průzkumu Světové banky se českým podnikatelům nedaří zrovna nejlépe. Česká republika obsadila v žebříčku 44. místo. Co české podnikatele trápí nejvíc?

„Propadáme v různých žebříčcích konkurenceschopnosti, což je dáno špatným technickým školstvím a špatnou dopravní infrastrukturou,“ uvedl v pořadu Pro a proti poslanec Milan Urban (ČSSD).

Podle něj se také neumíme dobře postavit k vývoji a k inovacím, a navíc veřejné instituce nefungují tak, jak by měly.

Řešit problémy podnikatelského prostředí v České republice není jen úkolem ministerstva průmyslu a obchodu, tvrdí Urban. „Má to velké přesahy, ale různé kompetenční spory bohužel neumožňují, aby se některé dobré nápady realizovaly rychle.“


Urban: „Největší problém je v tom, že my víme, co máme dělat, ale nestačí o tom jen mluvit, ale musíme být akční. Reálné kroky se musí každá vláda pokoušet realizovat s velkou prioritou. Vlády ale mají mnohdy jiné starosti, a díky tomu se kroky, které musíme udělat, nerealizují. Měli bychom být všichni více sebevědomí, protože máme být historicky na co hrdí. Není důvod si nevěřit.“

Prezident Hospodářské komory České republiky Vladimír Dlouhý nebere žebříčky příliš vážně. Vadí mu spíše současný trend, kdy země jako Polsko nebo Slovensko kontinuálně přebíhají ČR už delší dobu. „To je odraz toho, že ne všechny aspekty naší hospodářské politiky jsou pro naše podnikatele dobré,“ vysvětlil.


Dlouhý: „Velkým problémem je celkové zatížení práce v České republice daní. Daně nejsou tak velké, ale když spočteme všechny druhy daní, které se na pracovníka odvádí plus sociální a zdravotní, tak máme v Evropě třetí nejvíce daněmi zatíženou práci, což začíná podlamovat naši konkurenceschopnost.“

Čeští podnikatelé si podle prezidenta navíc stěžují jen na určitý okruh věcí: administrativní zátěž, úřednickou byrokracii, kdy jeden úředník rozhodne ve stejné věci než úředník druhý, vymahatelnost práva, pomalé soudy, ale také na technické školství, a pomalost státu ve výstavbě dopravní infrastruktury.

„Když se podnikatelů zeptáte na daně, tak vám podnikatelé řeknou: nám vlastně nevadí, jak vysoká sazba je, ale ať už jsou ty podmínky na čtyři, pět, sedm let stabilní. Ať se pořád něco nemění,“ popsal Dlouhý osobní zkušenost s podnikateli.

Prezident Hospodářské komory souhlasí s doporučením Miloše Zemana nechat se inspirovat Čínou:

"Čína má svoje obrovské problémy, ale má také obrovskou základní dynamiku: makají, až se z nich kouří, pracují 12, 14, 16 hodin denně, nejsou tolik svázáni regulací. Kapitalismus je tam dravější," chválil rychle rostoucí čínskou ekonomiku Vladimír Dlouhý.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio