V systému péče o psychicky nemocné jsme sto let za Evropou, shodují se odborníci

4. prosinec 2014

Žďárský případ, kdy psychicky narušená žena pobodala tři studenty tamní školy, vyvolal diskuzi o systému péče o duševně nemocné. Dělá náš stát a rezort zdravotnictví opravdu vše pro to, aby se podobné případy neopakovaly?

„Tato událost ukázala, že systém péče není dokonalý, trpí absencí návazných služeb pro duševně nemocné, kteří opustí psychiatrickou nemocnici,“ uvedl v pořadu Pro a proti zástupce ministerstva zdravotnictví Ivan Duškov, který má na starost reformu psychiatrické péče.

Ten popsal současné nastavení systému následovně: psychiatrická léčebna po zaléčení pacienta nemá jinou možnost, než jej propustit do ochranné ambulantní léčby. Problém je v tom, že ambulantní léčba nemá kapacitu na to, aby s tímto duševně nemocným aktivněji spolupracovala.

„Pacient má nakázáno, aby navštěvoval ambulantního psychiatra, může se tam dostavit, ale když se nedostaví, tak psychiatr přes soud upozorní na to, že pacient v ochranné léčbě nespolupracuje, zavolá policii, a ta ho k němu dopraví, ale je tam nějaká časová prodleva,“ doplnil Duškov.


Duškov: „Současný systém péče není ideální, a odpovídá období zhruba před sto lety. Ve vyspělých státech Evropské unie jsou právě komunitní služby velmi uplatňovatelné a vykazují velmi dobrou servisní funkci. Proto reforma počítá s rozvinutím komunitního pilíře.“

Ředitel organizace Fokus Praha a mluvčí Platformy za reformu péče o duševní zdraví Pavel Novák o selhání systému nepochybuje.


Novák: „Nepřekonali jsme problém raného kapitalismu. Orientace v 90. letech byla vysloveně na soukromý byznys, a stát byl bezradný v tom, co může plánovat nebo co je jeho doménou, a vlastně celou problematiku pustil z ruky.“

„Ve Žďáru jednoznačně selhal systém. Politická reprezentace 20 let neřeší téma psychiatrie. Podobným událostem se úplně vyhnout nedá, ale je plno možností, jak pracovat s prevencí.“

Podle Nováka si díky tragické události ministerstvo zdravotnictví uvědomilo svoji zřizovatelskou funkci, kterou jinak vůbec nebere v potaz. „Ministerstvo je zřizovatelem všech velkých psychiatrických nemocnic v České republice.“

„Náš systém, který je opřen o psychiatrické léčebny, je sto let zpátky. Léčebny nefungují v péči dostatečně, a ministerstvo by mělo podnikat zřizovatelské systémové kroky častěji,“ vyzval ředitel organizace Fokus Praha.

autoři: luv , oci
Spustit audio