Většinu útoků falšují aktivisté, aby omezili naši svobodu slova, tvrdí místopředseda Bloku proti islámu

2. květen 2016

Pobodaný muslim, vyvěšování výhrůžného parte, útok na centrum Klinika, diskuze na sociálních sítích, protiuprchlické mítinky na 1. Máje. Co se děje s českou společností, a jak na vyhrocenou společenskou atmosféru reagují politici?

„Útoky jednoznačně odsuzuji, a nejsem si vůbec jist, že pocházejí od lidí, kteří jsou příznivci Bloku proti islámu,“ uvedl v pořadu Pro a proti sociolog a místopředseda Bloku proti islámu Petr Hampl.

Podle něj je jeho hnutí kultivovanou a umírněnou skupinou ve srovnání s ostatními, jejichž výroky jsou ještě horší než ty, které na adresu islámu pronesl Martin Konvička.

Řada útoků, které jsou připisovány odpůrcům islámu má „divný charakter, že to vyvolává minimálně podezření, že byly vymyšlené, že se neodehrály skutečně, že tam bylo něco falšovaného,“ soudí sociolog.

„Vyšetřování jsou většinou do ztracena, udělá se nějaká pomluva v médiích, že proběhly nějaké útoky, a pak to mizí. Koneckonců, ten pobodaný muslim, který nakonec ani nepotřeboval vyhledat lékařské ošetření, se do týdne ukazoval zdravý na veřejnosti,“ dodal Hampl.


Hampl: „Domnívám se, že podstatná část těchto útoků je falšována, aby to bylo záminkou pro omezování osobních svobod, a lidé se mohli zavírat za to, co říkají. Nejde jen o mě, ale o tisíce lidí, kteří ještě před pár lety mohli říkat, co si myslí a dnes se bojí... Aktivistům jde z velké části o to, aby tu byl zaveden totalitní systém, a tyto útoky jsou záminkou pro to, aby se prosazovala drakonická opatření.“

Starosta Benešova nad Ploučnicí Filip Ušák je přesvědčen, že omezování občanských svobod má ve svém programu nebo minimálně ve svých výrocích právě Blok proti islámu.


Ušák: „K odebírání práv určité skupině obyvatel se spíše hlásí Blok proti islámu. Pan Hampl hovoří o tom, že někdo zakazuje kritizovat, diskutovat o podstatě islámu, ale to přece není pravda. Diskutujeme, konají se veřejné besedy i pořady v médiích. Prostor dnes v současné České republice říci svůj názor je asi největší, jaký v historii této země kdy byl. Tvrdit opak je cílená demagogie, která realitu posouvá někam jinam.“

Společností vládne hysterie, která se projevuje při protiuprchlických demonstracích, jako výzva řediteli teplického gymnázia k vyloučení muslimské studentky nebo jako akce kolem Kliniky, konstatoval.

„Tato hysterie nakonec rozvášňuje všechny strany navzájem, ale velkou zodpovědnost na tom mají názory právě lidí jako je pan Hampl, kteří přitápí pod kotlem a vzbuzují vášně, které ve finále jsou na obou stranách,“ varoval starosta.

Ten podle vlastních slov také není fanatickým obdivovatelem politiky Angely Merkelové nebo Evropské unie, dokonce je přesvědčen, že „za většinu dnešních problémů si Evropa může sama.“

„Možná, že ve třetině věcí bych se s panem Hamplem shodl, nicméně se bojím toho, že oni cíleně posouvají celou realitu někam, a to je to, co mi vadí,“ shrnul své výhrady vůči Bloku proti islámu Filip Ušák.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio