Zastavte daňové hazardní Eldorádo, vyzývá Transparency International ministerstvo financí

8. červen 2015

Ministerstvo zmírnilo dlouho připravovaný loterijní zákon, ale dodalo, že nová verze normy je vyvážená, zajistí jak tvrdou regulaci loterijního průmyslu, tak peníze pro státní kasu.

Zklamaní aktivisté tvrdí, že úřad Andreje Babiše ustoupil hazardní lobby. Nevládním organizacím se nelíbí ani to, že ze zákona vypadla hlavní opatření, která měla z heren vyhnat aspoň část gamblerů.

„Ministerstvo financí v žádném případě neustupuje hazardní lobby, byť tlaky jsou mimořádně silné,“ řekl v pořadu Pro a proti náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

Podle něj jsou tvrzení kritiků z nevládního sektoru často nepřesné. „Spousta věcí v zákoně je přítomno, jen na jiném místě,“ dodal.

„Chceme, aby zde přežil kultivovaný hazard, a zanikl ten pouliční. Jestliže bychom nakombinovali zvýšené daňové sazby pro tvrdý hazard až nad 35 %, tak by veškerý tvrdý hazard, tedy automaty, šel do ilegálního sektoru, kde mu nejsme schopni účinně čelit,“ varoval úředník.

I proto ministerstvo ustoupilo v některých parametrech novely, „aby bylo legálně možné v České republice v hazardu podnikat,“ vysvětlil Závodský.


Závodský: „V současné době je u nás asi 6000 míst, kde může být provozován tvrdý hazard: herny, kasína a zvláštní provozy režimy, jako hospody a podobně. My zvláštní provozní režim rušíme, herny omezujeme, takže ze současných 6000 provozů zbude zhruba 1000. Sociální případy tedy nebudou mít kde hrát, protože výrazně regulujeme síť heren, a navíc bude existovat registr vyloučených hráčů.“

Ředitel nevládní organizace Transparency International David Ondráčka je se současnou podobou zákona nespokojený.

„Vadí nám daňové hazardní Eldorádo, které se zde za dvacet let vytvořilo. Jsme rádi, že se postupně něco mění, ale jde se do finále, a podle nás původní návrh ministerstva financí byl mnohem přísnější,“ tvrdí aktivista.


Ondráčka: „My nevoláme po prohibici, která by skutečně vedla k nárůstu ilegálního hazardu, ale daňový argument ministerstva je od začátku chybný, podle nás se to nedá brát tak, že potřebujeme z hazardu vybrat více daní. Z mého pohledu je hazard sekundární zdanění chudých, kteří do automatů hází své peníze včetně dávek.“

Tomu zvláště vadí, že vypadlo mnoho ustanovení, zejména ta, která měla omezovat vznik závislosti a gamblerství.

Snaha naplnit státní pokladnu na hazardu, byť zdaněném, se nakonec ve výsledku státu nevyplácí, soudí ředitel.

„Hazard potřebujeme omezit i za cenu toho, že stát vybere na daních stejně nebo méně. Pořád to v saldu bude nakonec výhodnější pro stát, než kdyby bylo hazardu tolik jako dnes,“ zmínil současné liberální podmínky pro loterijní byznys David Ondráčka.

autoři: tpa , oci
Spustit audio