Zavádět sick days ze zákona je nesmysl, říká ekonom Tajovský. Lidi se konečně přestanou bát marodit, namítá odborář Samek

26. září 2016

KDU-ČSL chce prosadit, aby měli lidé ze zákona nárok na dny zdravotního volna. Takzvané sick days by měly podle předsedy Pavla Bělobrádka zabránit třeba tomu, že zaměstnanci zneužívají nemocenskou. Přineslo by to zmiňovaný efekt? A má takový návrh smysl ve chvíli, kdy se vláda s odbory a zaměstnavateli nemůže shodnout ani na systému nemocenské? O tom v pořadu Pro a proti diskutují pedagog Ladislav Tajovský z Vysoké školy ekonomické (VŠE) a místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Vít Samek.

„Já proti dnům pracovního volna nic nemám, ale jsem zcela zásadně proti zavedení ze zákona, proti jejich jakési oficializaci a uzákonění. To je podle mě veliký nesmysl," říká Ladislav Tajovský z Vysoké školy ekonomické. Naproti tomu Vít Sámek zavedení sick days podporuje. „Já to zavedení za nesmysl nepovažuji. My máme obecně velmi nízké mzdy a platy a v okamžiku nemoci ten člověk padá do téměř neřešitelných problémů," namítá odborář.


Jestli něco vede k podvádění, je to právě zavádění sick days. Takže jsem proto, aby to byl benefit a dál do toho nešťourat Ladislav Tajovský


Firmy, které nemají na to, aby mohly lidi zaplatit, tak je lepší, když nebudou podnikat a na trhu nebudou Vít Samek

Libovůle, ne povinnost

Ladislav Tajovský z Národohospodářské fakulty VŠE

Ladislav Tajovský připomíná, že je rozdíl, pokud jsou dny zdravotního volna uděleny z dobrovolného rozhodnutí zaměstnavatele, nebo pokud se jedná o státem nařízený benefit. „Moc rád sleduju, jak moji přátelé pracují v nejrůznějších pozicích, a jak jim postupně zaměstnavatelé přidávají takzvané sick days. Hrozně se mi to líbí. Považuju to za výbornou věc. Ale uzákoňovat to je absolutní hloupost, protože prostě to je další cesta směrem k socializaci našeho veřejného života."

Strach marodit

S námitkou, že některé firmy si nemůžou dovolit udělit svým zaměstnancům tři dny v podstatě stoprocentní dovolené, Vít Samek nesouhlasí. „Firmy, které nemají na to, aby mohly lidi zaplatit, tak je lepší, když nebudou podnikat a na trhu nebudou. Naštěstí teď je situace taková, že firmy mají zakázky, začíná boj o zaměstnance a to je dobrá známka." Českomoravská konfederace svazů zavedení sick days ze zákona podporuje. „Důvod, proč my podporujeme zavedení sick days je ten, aby se lidi přestali bát marodit. Dneska jsme zavedli stav, kdy z jedné strany slyšíme, jako kolovrátek, že se podvádí. V důsledku toho je třeba neplatit. Nechat zaměstnance překonat ten stav, kdy jsou nemocní. Ale dobře víte, že neléčená nemoc často vede k těžším zdravotním důsledkům později."

Podle Ladislava Tajovského ovšem k podvádění povedou právě zákonem zavedené dny zdravotního volna. Ty jsou totiž poměrně lehce zneužitelné „Jestli něco vede k podvádění, je to právě zavádění sick days. Takže jsem proto, aby to byl benefit a dál do toho nešťourat."

Budoucnost jménem home office?

Oba hosté se rovněž přou o možné řešení do budoucna. Vít Samek považuje sick days, za sice důležité, ale provizorní řešení. „Řešením je plnohodnotný systém nemocenského pojištění. To je základ. Protože ho nemáme a zatím neprošel návrh na zrušení karenční doby, tak se jako zástupné téma objevily dvě varianty. Jedna jsou sick days a druhá pátý týden dovolené. Prostě všechno směřuje k témuž. Jak zajistit, aby člověk dostal jistou část volna s náhradou mzdy, která mu zajistí přežít ty první dny nemoci."

Ladislav Tajovský naopak zavedení karenční doby pravicovou vládou, kdy zaměstnanec v prvních třech dnech nemoci nepobírá podporu ani od zaměstnavatele, ani od státu, obhajuje. „Myslím, že je to jedna z nejrozumnějších věcí za posledních několik let, možná deset let, která byla zavedena. Já si myslím, že cestu do budoucnosti nám ukazují zaměstnavatelé ve vztahu ke svým zaměstnancům, v podobě tzv. home office, která je řešením. Žádná státní regulace by být neměla, mělo by se to nechat na firmách. Ty firmy, ten trh si to řešení prostě najde," říká ekonom.

autoři: Renata Kalenská , Martin Ocknecht
Spustit audio