Zpochybnění Mečiarovy amnestie může vést i ke zrušení té Havlovy, upozorňuje právník

7. duben 2017

Slovenští politici zrušili amnestie, kterými v roce 1998 tehdejší premiér Vladimír Mečiar zastavil stíhání únosců syna prezidenta Michala Kováče do Rakouska. Neměli bychom i v České republice umožnit přezkoumání a případné zrušení některých sporných politických aktů, jmenovitě rozsáhlé amnestie, kterou vyhlásil na konci svého funkčního období prezident Václav Klaus?

„Nejde o to, jestli se bude zkoumat jedna amnestie, ale jestli se umožní přehodnocení všech předchozích amnestií,“ uvedl v pořadu Pro a proti právník Zdeněk Koudelka.

Ten věří, že kdyby v česku bylo schváleno to, co na Slovensku, nezpochybňovala by se jen poslední amnestie prezidenta Klause.

„Zcela jistě by někdo jiný navrhl také zpochybnění amnestie Václava Havla a otevřela by se i otázka sudetoněmecká, kdy zákon v roce 1946 amnestoval poválečné násilí proti Němcům,“ upozornil právník.


Oceňuji, že amnestie Václava Klause naplňovala nejen to, co ostatní amnestie, tedy aby ulehčila našemu přeplněnému vězeňství, ale že reagovala i na podle mě systémové vady v trestním řízení u nás, jako je dlouhodobé soudní řízení a neschopnost soudů a státních zástupců se tím vyrovnat. Zdeněk Koudelka

Ten také srovnal rozsah dvou zmíněných amnestií. „Václav Klaus zastavil 499 trestních stíhání, ale podle malé amnestie Václava Havla z roku 1998 bylo zastaveno přes 16 tisíc trestních stíhání, navíc se vztahovala i na činy, které se v té době staly, ale nebyly ještě zřejmé.“


Klausova amnestie se týkala obřích miliardových podvodů. I ve světě trvá dlouho, než se takové podvody vyšetří. Soudní řízení by se mělo zrychlit, ale dosáhnout toho tím, že omilostníme miliardové podvodníky, není správná cesta. Tou je učinit opatření, aby soudy fungovaly rychleji a aby soudní řízení neumožňovalo vyhýbat se dlouhodobě rozsudku. Hana Marvanová

„Takže i dlouho po amnestii, když se objevil nějaký trestný skutek, tak se na něj aplikovala amnestie Václava Havla,“ dodal Koudelka.

Právnička Hana Marvanová by se sama přimlouvala za diskuzi o Klausově amnestii, pokud by šlo o přezkoumání těch bodů v ní, „které popírají principy demokratického právního státu“.

„V případě amnestie Václava Klause se objevil naprosto flagrantní, výjimečný článek, který neobsahovala amnestie Václava Havla, že se zastavují trestní stíhání nejzávažnějších hospodářských trestných činů, pokud trvalo trestní stíhání víc než osm let,“ kritizovala znění výnosu bývalá ministryně spravedlnosti.

Podle ní sporný článek umožnil zastavení vyšetřování nebo trestního stíhání a znemožnění potrestání miliardových podvodů. „Tento článek zásadně podkopal právní stát v České republice, protože oběti viděly, že pachatelé vyklouzli bez trestu jen přičiněním prezidenta.“

„V některých těchto miliardových podvodech byly už vynesené nepravomocné rozsudky, pachatelé byli shledáni vinnými. A jen proto, že byly tyto kauzy zahrnuty do amnestie Václava Klause, tak tito lidé skončili bez trestu a podle zákona jsou nevinní. A to nejen podle mě podkopalo právní stát u nás,“ konstatovala Hana Marvanová.

autoři: pdu , oci
Spustit audio