Má se chránit památka Osvětimi před politikou?

27. leden 2015
Radiofórum

27.1. 2015 to bylo 70 let, kdy sovětská vojska osvobodila vyhlazovací tábor Osvětim. Ti, co přežili, si stále pamatují někdejší hrůzy, jakoby se staly včera. Někteří z nich, téměř všichni devadesátníci, jsou dost silní, aby se v Polsku účastnili úterních oslav osvobození tábora.

V Praze se k tomuto výročí uskutečnilo mezinárodní fórum o růstu antisemitismu a rasismu v Evropě za účasti stovek českých i zahraničních představitelů.

Připomínkové akce vrcholí pietou v Terezíně. Ruský prezident Vladimir Putin byl jako prezident jedné z vítězných mocností druhé světové války pozván na oslavy do Česka, což zde vyvolalo vášně.

Nakonec ale Rusko do Prahy vyslalo místopředsedu horní parlamentní komory.

Do jaké míry se má Česká republika zapojovat do oslav osvobození Osvětimi? Jak mají Evropané reagovat na nedávné útoky nejen na židovské obyvatelstvo ve Francii a na hrozící odchod Židů z Francie?

Žijeme příliš dlouho v mírové době, abychom zapomínali na hrůzy válek a koncentračních táborů, které jsou výsledkem antisemitismu?

Hostem Petra Schwarze byl publicista Adam Drda, spoluautor rozhlasových Příběhů 20. století a autor knihy Zvláštní zacházejí o lidech z Osvětimi.

autoři: hbe , Petr Schwarz
Spustit audio