Chtěli byste, aby se u dítěte na rodičovské dovolené vystřídali otec i matka?

28. únor 2014
Radiofórum

ČSSD oživila svoji loňskou vizi motivovat rodiče, aby se vystřídali u malého dítěte oba dva. Ministr pro lidská práva Jiří Dientsbier tak navázal na nápad tehdejší stínové ministryně Michaely Marksové.

Zůstat s dítětem by pro oba rodiče nebylo povinné, jen by rodině propadla část rodičovské dovolené, pokud by ji nevyužila.

Dientsbier a Tominová se inspirovali v severských zemích, kde už toto zvýhodnění funguje. Například ve Švédsku má každá rodina nárok na 480 dní placené rodičovské dovolené.

V současné době si v České republice může jeden partner vzít maximálně 420 dní (muž nebo žena) a druhý musí vyčerpat zbývajících 60 dnů. Pokud druhý rodič tyto dva měsíce nevyužije, pár o tyto dny přijde.

Myslíte si, že by se u dítěte na rodičovské dovolené měli vystřídali otec i matka? Pomohl by tento návrh otcům získat silnější vztah k dítěti? Aplikovali byste tento model i ve své rodině?

Hostem Zuzany Burešové bude po 19. hodině Kateřina Hájková z Aktivního rodičovství.

Debatujte s námi o tématu na našem Facebooku zde. Pokud chce říct svůj názor do vysílání, vyplňte náš formulář a my vám zavoláme!

autor: zbu
Spustit audio