Co podle vás víme o lidských právech?

12. březen 2015
Radiofórum

Ve čtvrtek končí pražská část 17. ročníku největšího mezinárodního festivalu filmů o lidských právech Jeden svět. Přehlídka bude v příštích týdnech pokračovat ve 33 českých městech.

Desítky snímků ukazují život ve zcela jiné podobě než standartní zprávy, a ač máme pocit, že jsme díky svým možnostem dostatečně zcestovalí a díky nekonečné šíři zdrojů také dostatečně informovaní, každý film v rámci tohoto festivalu nám dokáže, že svět vypadá poněkud jinak a že naše vnímání reality je díky infotainmentu značně pokřivené.

Díky Jednomu světu se dostaneme na místa, kam bychom se nikdy nedostali a staneme se opravdovou součástí „jednoho světa“, nejen jeho netečnými pozorovateli.

Spatříme život v jeho pravé podobě a uvědomíme si, jak zásadní jsou lidská práva a jak málo toho víme o diskriminaci, trestu smrti, svobodě slova, mučení, právech žen, právech dětí, uprchlících a imigrantech.

Čtěte také

Jak se změnilo naše vnímání lidských práv čtvrtstoletí po pádu totality? Rozumíme jim a dokážeme se angažovat v případech, kdy jsou potlačována?

Hostem Markéty Ševčíkové byl dramaturg programu festivalu Jeden svět Ondřej Moravec.

autoři: mše , Markéta Vozková
Spustit audio