Jak by se měly mezinárodní organizace postavit k dění na Krymu?

7. březen 2014
Radiofórum

Evropská unie na čtvrtečním mimořádném summitu nepřistoupila k sankcím vůči Rusku, rozhodla se s ním ale pozastavit rozhovory o vízech a obchodní dohodě. Vyzvala také k mírovým jednáním mezi Kyjevem a Moskvou, pokud nepřinesou výsledky, hrozí dalšími kroky, například zákazem cestování.

EU dále přislíbila Ukrajině hospodářskou pomoc i brzký podpis asociační dohody.

Západní politici se sice ke krokům Ruska staví kriticky, podle expertů je ale velmi nepravděpodobné, že by, ať už prostřednictvím sankcí nebo jiných prostředků, razantně zasáhli.

Rusko je pro EU i Spojené státy důležitým obchodním i strategickým partnerem a kromě toho hraje důležitou roli v mnoha mezinárodních organizacích.

Ve čtvrtek navíc Krymský parlament rozhodl o vstupu Krymské autonomní republiky do Ruské federace. Rozhodnutí potvrdí ještě referendum, které je naplánované na 16. března.

Proč většina politiků ruské jednání odsuzuje, ale zatím příliš nejedná? Co podle vás nejvíce svazuje ruce mezinárodním organizacím, jako je Evropská unie nebo OSN?

Hostem Zuzany Burešové bude po 19. hodině Oldřich Bureš z Metropolitní univerzity Praha.

Debatujte s námi o tématu na našem Facebooku zde. Pokud chce říct svůj názor do vysílání, vyplňte náš formulář a my vám zavoláme!

autor: zbu
Spustit audio