Jak hodnotíte úroveň lázeňské péče v České republice?

2. září 2014
Radiofórum

Od ledna 2015 by mohli lidé, kterým lékař naordinuje pobyt v lázních, jezdit na účet zdravotní pojišťovny na čtyři týdny místo stávajících tří. Změna, kterou prosazuje ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), má lázeňství vrátit půl miliardy korun ročně, o které přišlo kvůli omezující vyhlášce.

Vláda ve středu projedná novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, která mimo jiné prodlužuje dobu hrazených lázeňských kúr na 28 dní u dospělých s těžkým chronickým onemocněním, po vážné operaci nebo úrazu.

Pobyt dětí má trvat čtyři týdny u všech nemocí. Rozšířit by se měly i možnosti opakovaných pobytů. Vítáte prodloužení doby lázeňských pobytů?

Dospělí v posledních letech méně často žádají o lázně, obávají se při delším výpadku ztráty zaměstnání. Domníváte se, že kvůli čtyřtýdenní lázeňské dovolené můžete přijít o zaměstnání? Je to jeden z důvodů, proč byste o lázně nežádali?

U pobytů částečně hrazených z pojištění hrála roli horší finanční situace obyvatel. Zájem klesl i po zavedení regulačního poplatku 100 korun za den v lázních. Je pro vás lázeňská péče finančně dostupná?

Tzv. lázeňskou vyhlášku z roku 2012, která zkrátila pobyty v lázních na tři týdny a omezila opakované pobyty, zrušil Ústavní soud s tím, že platí do konce letošního roku.

Kvůli nižším příjmům se řada lázeňských míst ocitla před krachem. Myslíte, že díky nové legislativě může lázeňství opět začít prosperovat? Je pro vás pobyt v lázních alternativou dovolené?

Hostem Markéty Ševčíkové byl právník Ondřej Dostál z Platformy zdravotních pojištěnců.

autoři: mše , Markéta Vozková
Spustit audio