Je reálné, že by uhlí nahradily jiné zdroje?

20. říjen 2015
Radiofórum

Limity na těžbu hnědého uhlí v severních Čechách částečně padnou. Vláda schválila jejich prolomení na dole Bílina s podmínkou, že se těžba musí zastavit 500 metrů od rodinných domů.

U lomu ČSA zůstaly limity zachovány. Obyvatelům Horního Jiřetína a části Černic tak nehrozí, že by jejich domy musely ustoupit těžbě.

Zásoby za limity se odhadují na 100 miliony tun uhlí.

Vláda schválila variantu, kterou navrhoval ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO. Argumentuje tím, že je nutné zajistit dostatek uhlí pro teplárny, udržet sociálně únosnou cenu tepla a zajistit práci v regionu postiženém vysokou nezaměstnaností.

Z energetické koncepce státu přitom vyplývá, že podíl elektrické energie vyrobené z uhlí by se měl v horizontu několika desítek let snížit. Naopak počítá s nárůstem energie vyrobené zejména z obnovitelných zdrojů.

Jak by měl vypadat tzv. energetický mix? Souhlasíte s dostavbou jaderné elektrárny Temelín? Jaké jiné zdroje by měly nahradit uhlí?

Hostem Zuzany Burešové byl v úterý 20. října v 19:10 Václav Pačes, který vede Nezávislou energetickou komisi při Akademii věd.

autor: zbu
Spustit audio