Jste pro dostavbu jaderné elektrárny Temelín?

26. březen 2014
Radiofórum

Na tuto otázku nezná jasnou odpověď ani vláda ani samotná firma ČEZ, která roku 2009 vypsala tendr na stavbu dvou bloků jaderné elektrárny. Spekuluje se o tom, že soutěž bude bez vítěze a v letech budoucích bude vyhlášena znovu.

Rozhodnutí brání nejen cena, která by se měla pohybovat kolem 300 miliard korun, ale i nejasná energetická koncepce Česka a celé EU. Přesto, že do výběrového řízení už ČEZ investoval stovky milionů, celý proces bude zřejmě zastaven.

Nicméně v roce 2030 přestane být Česko z důvodu postupného dosloužení uhelných elektráren soběstačné a z tradičního vývozce elektřiny by se stal dovozce. Pravděpodobně jedinou šancí, jak očekávaný výpadek výroby elektřiny nahradit je navýšením kapacity jaderných elektráren. Proto většina odborníků nepochybuje, že se stavět bude. Vzhledem k tomu, že stavba zabere přibližně 17 let, čas již ale neúprosně běží.

Proč je kolem energetické koncepce tak nejasno? Jste pro dostavbu Temelína? Bojíte se v souvislosti s jadernou energií o bezpečnost?

Hostem Zuzany Burešové bude po 19. hodině energetický expert Jiří Gavor.

Debatujte s námi o tématu na našem Facebooku zde. Pokud chcete říct svůj názor do vysílání, vyplňte náš formulář a my vám zavoláme!

autor: zbu
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.