Kde končí informace a začíná propaganda?

30. červenec 2014
Radiofórum

Ověřování informací je v konfliktech vždy problém. Odvíjí se i od toho, k čemu všemu má novinář přístup. U sporných témat novináři často některé aspekty zdůrazňují a jiné zlehčují, odtud pak pochází spousta nepřesného zpravodajství. Ale skutečnost, že se o těchto chybách bavíme, ukazuje, že jsou odhalovány a že zpravodajství se dá v dlouhodobém kontextu ověřovat. Vedle toho má také každá vláda nějakou komunikační strategii, podobně jako soukromé společnosti.

Člověk by pořád měl být skeptický a ptát se. Je skutečně tak lehké přijmout, že Putin je zloduch? A naopak, že Ukrajinci jsou oběti? Odpovědi na zásadní otázky jsou často velmi komplikované, a kdo nabízí jednoduché odpovědi, nejspíš nemá pravdu.

Tragédie malajsijského letu MH17 nad Ukrajinou je událostí natolik výraznou a šokující, že se téměř okamžitě objevilo množství nejrůznějších názorů, úvah, spekulací a konspiračních teorií. Havárie, nebo sestřel? Strašlivý omyl, nebo zvrhlý záměr?

Komu můžeme věřit, jak ověřovat zdroje? Do jaké míry jsou okamžité dojmy důležitější? Pokud propaganda skutečně funguje, znamená to, že není vidět a my se pak nemáme na co ptát a nad čím přemýšlet? Jakou roli média hrají? A jsou odborníci nestranní a nezávislí?

Hostem Petra Schwarze byl bezpečnostní poradce a bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby Andor Šándor.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio