Má se trestat prozrazení tajné informace? A jak?

7. říjen 2014
Radiofórum

Austrálie zpřísňuje protiteroristické zákony. První ze série tří návrhů už schválil parlament. Podle nového opatření hrozí za zveřejnění utajovaných informací až 10 let vězení. Dosud to byl maximálně rok.

Canberru znepokojuje počet australských občanů, kteří míří do Iráku a Sýrie bojovat po boku islámských radikálů. Podle nového zákona hrozí až 10 let vězení každému, kdo zveřejní informaci o nějaké „zvláštní operaci tajných služeb“ .

Nová norma také zakazuje kopírování, opisování nebo nahrávání materiálů zpravodajských služeb.

Podle kritiků je to reakce na případ bývalého zaměstnance amerických tajných služeb Edwarda Snowdena, který zveřejnil informace o utajovaných amerických programech shromažďování osobních dat.

Australská vláda má také podle nového zákona větší možnost monitorovat počítače.

Přísnější zákon kritizuje mimo jiné i Výbor na ochranu novinářů. Obává se, že na jeho základě by mohli být novináři uvězněni jen kvůli tomu, že referují o otázkách národní bezpečnosti.

Má se zveřejnění utajované informace týkající se bezpečnosti klasifikovat jako trestný čin? Pokud ano, jak přísný by měl být trest? Co je pro nás důležitější: svoboda, nebo bezpečnost?

Hostem Zuzany Burešové byl Jan Eichler, odborník na terorismus z Ústavu mezinárodních vztahů.

autor: zbu
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.