Má se znovu povolit zakrývání obličeje při demonstracích?

15. srpen 2014
Radiofórum

Od poloviny příštího roku si demonstranti budou moct dát na hlavu, co chtějí. Ministerstvo vnitra připravilo novelu shromažďovacího zákona, podle které skončí plošný zákaz maskování při demonstracích.

Pokud ale účastníka vyzve policie, sundat masku musí.

Navrhované změny uvítají karnevaly s průvodem masek. Odpůrci naopak pokazují na to, že nahrává vyšší nebezpečnosti extrémistů, protože povede k jejich větší anonymitě.

Kukly, šály, šátky nebo další formy maskování jsou v Česku na demonstracích nelegální od začátku roku 2009. Vnitro teď tvrdí, že byl problém s aplikováním ustanovení v praxi.

Bouřili se také ochránci lidských práv a náboženských svobod. Zákon totiž neřešil, jestli mají na sobě masky lidé v karnevalovém průvodu, ženy vyznávající islám nebo demonstranti s dlažebními kostkami a zápalnými lahvemi.

Bude odmaskování až na konkrétní výzvu lepším řešením, jak tvrdí ministerstvo vnitra? Odporuje plošný zákaz maskování lidským právům, jak kritizuje Rada vlády pro lidská práva?

A jak silná bývá psychologie davu, která maskovaného demonstranta pod ochranou anonymity snadněji svede k trestné činnosti?

Hostem Markéty Ševčíkovébyl odborník na extrémismus Miroslav Mareš.

autoři: mše , mva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.