Měly by se podle vás rozšířit pravomoci Evropského parlamentu?

21. květen 2014
Radiofórum

Přestože Evropský parlament stále posiluje svůj vliv, dopadá na něj kritika kvůli tomu, že je jeho pozice příliš slabá. V porovnání s ostatními orgány EU nebo národními parlamenty má totiž opravdu menší kompetence, například nemůže předkládat legislativní návrhy.

Od svého vzniku přitom Evropský parlament prošel dynamickým vývojem. Zatím největšího rozšíření pravomocí se dočkal díky Lisabonské smlouvě, která platí od roku 2009.

Mezi nejdůležitější změny, které přinesla, patří, že Evropský parlament bude volit předsedu Evropské komise. Letos poprvé by se v tedy obsazení tohoto důležitého postu měl promítnout výsledek voleb do Evropského parlamentu.

K posílení moci Parlamentu došlo ale i v dalších oblastech, například každoročně schvaluje rozpočet EU. Nově také může zasahovat i v zemědělství nebo v otázce občanských svobod, kde měl dříve pouze konzultativní funkci.

Hostem Zuzany Burešové bude po 19. hodině analytička Lidových novin Kateřina Šafaříková.

Dnes se vás ptáme...

Jak vnímáte posílení Evropského parlamentu? Měl by se podle vás dál rozšiřovat jeho vliv? Do čeho by měl více zasahovat?

Pokud chcete říct svůj názor do vysílání, vyplňte náš formulář a my vám zavoláme!

autor: zbu
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.