Patří vánoční symboly podle vás na veřejnost?

28. listopad 2014
Radiofórum

„Samozřejmě patří,“ řeknou někteří a ještě si zaťukají na čelo, co že je to za pošetilou otázku.

Jiní si ale možná uvědomí, že taková vánoční výzdoba ulic něco stojí, a dost možná budou toho názoru, že ty peníze by se měly investovat do něčeho jiného.

A někdo možná dojde k závěru, že vánoční symboly mají jednak charakter náboženský a jednak sekulární. A že svět je už pár let složitější o takzvanou „politickou korektnost“.

Proč by se na vánoční symboly ve veřejných budovách (typu finanční úřad, radnice nebo Český rozhlas) měli dívat ti, kdo nejsou křesťané?

Podobné otázky provázejí Vánoce už desetiletí, ba přímo staletí. V roce 1647 dokonce parlament v Anglii zakázal oslavy vánočních svátků. Puritánům vadil pohanský původ některých vánočních symbolů a zvyků.

Zákaz tehdy platil až do roku 1660 a nástupu krále Karla II..

Spory kolem vánočních symbolů se v posledních desetiletích odehrály hlavně v zemích s početnými menšinami, hlavně ve Spojených státech a Kanadě. Řada amerických obchodních řetězců se koncem 20. století vyhýbala slovu „Vánoce“ a místo toho volila výraz „svátky“.

V poslední době se už ale velké společnosti slovo Vánoce používat neostýchají.

Co si myslíte, patří vánoční symboly na veřejnost? Znáte jejich původ? Vadí vám komerční charakter vánočních svátků? Pokud ano, jak se mu bráníte?

V neděli začíná advent, doba přípravy na Vánoce. Ve městech se rozsvítí vánoční stromy, ten v Praze na Staroměstském náměstí se rozzáří už v sobotu. V pátečním Radiofóru si připomeneme smysl adventu a také původ vánočních symbolů.

Hostem moderátorky Zuzany Burešové byl v pátek 28. listopadu religionista Ivan Štampach.

autoři: hbe , zbu
Spustit audio