Proč přehlížíme násilí na ženách?

14. říjen 2015
Radiofórum

V naší zemi je každoročně znásilněno nejméně 7000 žen. Devět z deseti případů oběti nikdy nenahlásí. Často kvůli předsudkům.

K násilí na ženách včetně znásilnění dochází nejčastěji mezi nejbližšími. Pachateli bývají manželé, partneři či známé osoby. Oběti se pak zdráhají třeba jen obrátit o pomoc na odborníky.

Až polovina Čechů si myslí, že za znásilnění si může i žena sama, pokud je například podnapilá nebo se vyzývavě obléká. Zkušenost se sexuálním násilím nejméně jednou za život má přitom třetina všech žen.

Jak ukázal průzkum agentury Focus pro Amnesty Internatinal, většina lidí má o problému zkreslené představy. V odhadech výskytu sexuálního násilí, četnosti jeho nahlašování či počtu odsouzených pachatelů se přes 90 % respondentů spletlo o řád.

Neziskové organizace vyzvaly vládu k bezodkladnému přijetí Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí.

Proč problém přehlížíme? Anebo tolerujeme? Je sexuální násilí omluvitelné, nebo si polovina z nás lže do kapes? A jaká konkrétní opatření by pomohla situaci změnit?

Hostem Lucie Vopálenské byla právnička PROFEMU Veronika Ježková.

Pokud chcete říct svůj názor do vysílání, vyplňte náš formulář a my vám zavoláme! Svůj názor můžete napsat do diskuse pod článkem.

autor: luv
Spustit audio