Proč souvisí technický pokrok s válečnými konflikty?

28. červenec 2014
Radiofórum

Uplynulo přesně 100 let od chvíle, kdy Rakousko-Uhersko vyhlásilo válku Srbsku. Na základě uzavřených dohod se připojily i další státy a výsledkem řetězové reakce byl globální válečný konflikt. Válka z let 1914 - 1918 představuje jeden ze zásadních zlomů moderních dějin lidstva, jehož důsledky pociťujeme dodnes. Stejně tak ale od té doby využíváme nové technologie, vynálezy a postupy, které slouží především v míru. Urychluje válka vědecké bádání?

První světová válka se stala výstražným prologem dějin 20. století. Přinesla změny v geopolitice, vojenství, změnila celospolečenskou atmosféru a rozbořila tradiční morální hodnoty.

"Velká válka" byla prvním průmyslově vedeným konfliktem, který ovlivnil životy milionů lidí. Proč s násilím a utrpením, které zasáhlo Evropu, Asii, Afriku i ostrovní státy Pacifiku, přišel vědecký pokrok?

Během první světové války byly poprvé v dějinách použity ve velkém měřítku nové typy zbraní s obrovskou ničivou silou. Bylo bojové použití chemických zbraní důvodem, proč lidstvo ví, jak se proti nim chránit? Byl první globální konflikt příčinou rozvoje medicíny?

Posunul svár mezi národy hranice lidského poznání? Existují "pozitivní" aspekty válčení?

O tom si Petr Schwarz povídal s Janem Skramoužským, kurátorem moderních palných zbraní ve Vojenském historickém ústavu.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio