Rozhodujete se při koupi potravin na základě hrdosti, nebo peněz?
Kam s nimi? Tuto otázku si kladou od uvalení ruských sankcí na evropské potraviny zemědělci a potravináři v celé Evropě.
Například Poláci coby třetí největší jablečná velmoc na světě si doporučují denně sníst o polovinu svého polského jablka víc.
V České republice s vlastním řešením problému přišel třeba Jihomoravský kraj, když schválil, že školní a nemocniční jídelny jím spravované budou přednostně odebírat regionální potraviny.
Zemědělcům mají pomoci hlavně krátkodobá opatření, z Evropy jsou už například dohodnuté příspěvky pro pěstitele ovoce a zeleniny.
Schůzka ministrů zemědělství EU má 5. září rozhodnout, kam a na jaké oblasti se bude podpora dál rozšiřovat.
A v neposlední řadě je tu apel českého ministra zemědělství na české občany, aby nakupovali české výrobky od českých potravinářů.
Jak dlouho případné nadšení pro národní potraviny v každé zemi podle vás vydrží? Vyburcuje v českých spotřebitelích problém s přebytkem domácích potravin zvýšený zájem o ně?
Co je pro vás důležité, když stojíte v oddělení potravin? Studujete nejpodrobněji cenovky, složení potravin, nebo původ?
Hostem Zuzany Burešové byl po 19. hodině odborník na bezpečnost a kvalitu potravin Petr Baudyš.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.