Rozhodujete se při koupi potravin na základě hrdosti, nebo peněz?

27. srpen 2014
Radiofórum

Kam s nimi? Tuto otázku si kladou od uvalení ruských sankcí na evropské potraviny zemědělci a potravináři v celé Evropě.

Například Poláci coby třetí největší jablečná velmoc na světě si doporučují denně sníst o polovinu svého polského jablka víc.

V České republice s vlastním řešením problému přišel třeba Jihomoravský kraj, když schválil, že školní a nemocniční jídelny jím spravované budou přednostně odebírat regionální potraviny.

Zemědělcům mají pomoci hlavně krátkodobá opatření, z Evropy jsou už například dohodnuté příspěvky pro pěstitele ovoce a zeleniny.

Schůzka ministrů zemědělství EU má 5. září rozhodnout, kam a na jaké oblasti se bude podpora dál rozšiřovat.

A v neposlední řadě je tu apel českého ministra zemědělství na české občany, aby nakupovali české výrobky od českých potravinářů.

Jak dlouho případné nadšení pro národní potraviny v každé zemi podle vás vydrží? Vyburcuje v českých spotřebitelích problém s přebytkem domácích potravin zvýšený zájem o ně?

Co je pro vás důležité, když stojíte v oddělení potravin? Studujete nejpodrobněji cenovky, složení potravin, nebo původ?

Hostem Zuzany Burešové byl po 19. hodině odborník na bezpečnost a kvalitu potravin Petr Baudyš.

autoři: mva , zbu
Spustit audio