Smí škola podle vás rozhodovat o tom, co mají mít žáci na sobě?

1. září 2014
Radiofórum

Muslimské šátky, školní uniformy, vhodné a nevhodné oblečení. O vlivu uniforem na chování dětí se často mluví, je ale jen málo relevantních důkazů o vlivu stejnokroje na sociální klima ve školách. Kritici mluví o potlačení individuality dětí a diskomfortu.

Kdysi vadily dlouhé vlasy, dnes hidžáb či nikáb anebo kšiltovka, mikina s kapucí. Vadí ve školách i vám? Do jaké míry je oblečení žáků věcí osobní svobody, a do jaké míry do něj smí mluvit škola prostřednictvím školního řádu?

Podle ombudsmanky Anny Šabatové je zákaz nošení muslimských šátků ve škole projevem diskriminace, omezením náboženské svobody.

Ne všichni však s jejím postojem souhlasí. Může být šátek znakem diskriminace žen a vymezení se proti hodnotám západní společnosti?

Školství má zároveň svého prvního vlastního ombudsmana Eduarda Zemana, který v minulosti podporoval uniformy. Mohou uniformy smazat sociální rozdíly mezi žáky? A dovedete si představit žačku v uniformě s hidžábem na hlavě?

O tom, do jaké míry může škola určovat, co budou žáci nosit v jejích prostorách a jaký vliv to může mít na celý tým, mluvila Lucie Vopálenská s ombudsmankou Annou Šabatovou.

autoři: luv , Markéta Vozková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.